Peter Plan

En gang ble forbrukerinspektør Peter Svaar (24) sparket i låret av tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen. Siden har han primært blitt sparket oppover.

- DET ER MANGE AV OSS som synes det så litt bedre ut her i gamle dager. Nå er det liksom litt for mye 1998-minimalisme anno 2003 , sier Peter Svaar og skuer utover den nyoppussede kantina i fjernsynshuset på Marienlyst.

Kantina så bedre ut i gamle dager. Akkurat. Det er kanskje den type nostalgi man utvikler når man har vært i en bedrift en tredel av livet sitt. Men det er vel ikke normalt den type nostalgi man utvikler når man er 24 år gammel.

- JEG TROR TOR FUGLEVIK også var veldig tidlig på. Ja, 18 eller 19, det var noe sånt, sier Peter Svaar.

Selv begynte han å jobbe for NRK 15 år gammel. 17 år gammel avbrøt han videregående skole til fordel for jobb i internettprogrammet «Radionettet» i NRK P2. Siden har han vært innom en rekke programmer og stillinger, blant annet programlederrollen i «Ukeslutt», og siden i mars en reporterstilling i Dagsrevyen. Fra og med i høst er han en av fem programledere i forbrukerprogrammet «FBI».

- Da jeg først kom hit, hadde jeg en hemmelig drøm om å jobbe i Dagsnytt, sier Peter Svaar.

- De som jobbet der, var innmari tøffe og gikk i mørk dress og drakk sur kaffe av skitne pappkrus. De var litt skumle, liksom. Så da var Dagsnytt det store. Og siden har jeg vel vært opptatt av å gå videre, hele tiden prøve nye ting.

- Hva vil du si det har gjort med deg, all denne tiden i NRK?

- Nei, hva har det gjort med meg, sier Peter Svaar.

- Jeg har vel fått litt journalistisk erfaring. Blitt litt tøff selv. Og lært å drikke sur kaffe.

DET ER FLERE SOM HAR vært inne på at Peter Svaar har blitt litt tøff selv. Noen antyder at det er en god stund. Han ble iallfall kastet ut av kontoret til daværende stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl - eller «Kolla», som han pleide å kalle henne - som 17-åring, fordi hun ville omformulere seg på tape, og Svaar nektet. Og så er det altså denne episoden tre år seinere, da en pågående Peter Svaar ba om en kommentar til den planlagte teleselskapsfusjonen mellom Telenor og Telia fra en presset Telenor-sjef Tormod Hermansen, som svarte med å kaste vekk mikrofonen hans, slå ham i brystet og sparke ham i låret.

- Den episoden er jo både jeg og Tormod veldig, veldig ferdige med, begynner Svaar, han sier bare Tormod nå.

- Men selv om jeg overhodet ikke følte meg fersk på det tidspunktet, så er det klart, med alt bråket det medførte, det var jo ikke noe særlig stas å bli oppfattet som en drittunge fra radioen.

Han er ikke så gira på å snakke om omstendighetene rundt sammenstøtet, sier han, men understreker at det var slåssing det var snakk om, «det var ikke bare et Martin Schanche-slag».

- Men altså: Jeg er virkelig forferdelig lei av å snakke om det der. Nå er det tre år og elleve måneder siden.

- Du holder tellinga?

- Nesten fire år. Likevel skjer det gang på gang at intervjuobjekter prøver å lage slapstick ut av det. Og så prøver jeg å le høflig. Men jeg tror ikke det er noen andre i hele verden som har måttet høre en vits om seg selv fortalt så mange ganger, sier Peter Svaar.

DET ER ANDRE TING HAN HELLER vil bli husket for, sier han, nevner på oppfordring en reportasje om Overvåkningspolitiets tvangsavhøring av muslimer i kjølvannet av 11. september 2001.

- Og at jeg kan være frekk og litt kjapp i stilen, det har jeg ikke noen problemer med å være kjent for. Jeg har ikke noen særskilt respekt for autoriteter. Sånn tror jeg alltid jeg har vært. Ofte på kollisjonskurs med lærere. Det er ikke derfor jeg sluttet på skolen, men jo, jeg har alltid vært litt... på tvers, sier han.

Nå skal han fortrinnsvis være på kollisjonskurs med alle som gjør urett mot forbrukere. I «FBI», forbrukermagasinet som har blitt, som han påpeker, «ganske fresht etterhvert».

- Men altså, fresht og fresht, det virker ikke alltid sånn. Hvis du hadde sett klesbudsjettet vårt, hadde du ledd, sier han.

- Eller nei. Klesbudsjettet er ikke til å le av. Ikke skriv det. Jeg vil ikke akkurat at folk skal bli sure på meg, heller.

PÅ PRIVATEN: Peter Svaar synes det er viktig å opprettholde et skille mellom det private og offentlige. Han er kanskje kjip sånn sett, sier han. Men iallfall. Hans sivilstand er: singel. Og på fritiden liker han å drikke øl.