Peter ut av skyggene

Etter det drønnende gjennombruddet i motorsykkelfilmen «Easy Rider», har han stått fullstendig i skyggen av sin far, sin søster - og sin datter. Endelig skinner rampelyset igjen på Peter Fonda.

I over 40 år har Peter Fonda vært middelmådigheten og det sorte fåret i Fonda-familien. Til tross for suksessen som skuespiller og produsent i en av 70-åras mest populære og toneangivende filmer. Men siden «Easy Rider» (1969) har han blitt overskygget av søsteren Jane og datteren Bridget. Og sin berømte far, Henry.

Alt dette var før «Ulee's Gold», en liten film hvor Peter Fonda (59) spiller en einstøing som plutselig for forsørgeransvaret for sine to barnebarn. Kritikerne har allerede hentet fram de store superlativene og det amerikanske filmakademiet har nominert Fonda til årets Oscar-pris. Hvis han vinner neste mandag, er det første gang tre Oscar-statuetter havner i samme familie.

Fonda var ikke førstevalg til rollen i «Ulee's Gold». Den ble først tilbudt Nick Nolte, som heldigvis takket nei. - Flere skuespillere fikk manuskriptet til gjennomlesning. Og selv om jeg da bare var 56 år, så var jeg altså en av dem. Fra det øyeblikket jeg leste manuskriptet, visste jeg at jeg kunne spille denne typen. Jeg elsket ham, så jeg dro for å møte regissøren, forteller Fonda.

- Jeg hadde veldig langt hår på den tiden, og før jeg dro for å møte regissøren, klippet jeg meg. Da så jeg enda ti år yngre ut og tenkte: «Herregud, hvordan skal dette gå? Hvordan skal jeg overbevise dem om at jeg kan spille bestefar?». Men så hørte jeg en liten stemme bak i hodet mitt som sa: «Det er det som kalles skuespill, Peter».

Peter Fonda mannet seg opp, gikk til prøvene og fikk rollen.

HOLLYWOODS SYN på Peter Fonda har forandret seg etter «Ulee's Gold». For er det noe den amerikanske filmindustrien elsker, så er det gamle stjerner som gjør comeback.

- Jeg håper at bransjen slutter å se på meg som en rebell og begynner å betrakte meg som en seriøs skuespiller. For det er det jeg er, sier Fonda.

- Jeg håper jeg blir tilbudt roller i store produksjoner, men ønsker også å fortsette å lage og spille i mindre, uavhengige filmer, sier han.

Peter Fonda er kjent som en åpen, hyggelig og pratsom mann. Og han er definitivt blidere hans far var. Gamle Henry Fonda var ikke kjent for sin imøtekommenhet og sitt gode humør. Peter sier at han ble mildere og lykkeligere mot slutten av sitt liv, og at han sjøl har forsøkt å unngå de største feilene faren gjorde.

- Da jeg hadde min første skilsmisse tenkte jeg: «Jeg kommer til å miste kontakten med barna mine. Jeg kommer til å bli som min far».

Slik gikk det ikke. I dag er Peter Fonda lykkelig gift. Det har han vært i 22 år, og ekteskapet har resultert i tre barn, Bridget, Justin og Thomas.

- Jeg er stolt av familien min, sier Peter.

HAN ER OGSÅ STOLT av sin halvannet år eldre søster Jane, men understreker at det aldri har vært noe rivalisering mellom dem. Selv ikke i barndommen.

- I hvert fall ikke som jeg husker. Jane var alltid veldig snill. Hun støttet meg alltid. Det gjør hun forresten fortsatt. For øyeblikket er hun ekstra glad på mine vegne fordi jeg har fått en ny sjanse som skuespiller, sier Peter, som - ikke overraskende - har motorsykler som sin store lidenskap.

- Jeg elsker å kjøre motorsykkel! Jeg har to selv, pluss en gjestemotorsykkel på ranchen min. Det er noe veldig fritt ved å kjøre motorsykkel. Jeg har alltid med meg fiskestang, slik at jeg kan stoppe og fiske litt hvis jeg føler for det. Og jeg kjører veldig sakte og rolig. Jeg har ikke dårlig tid. Å kjøre motorsykkel er ikke et opprør mot noe som helst. Det er rett og slett bare fordi jeg har lyst, forklarer Peter.

Han kommer godt overens med sin svoger, mediemogul og mangemillionær Ted Turner, som han omtaler som sin bror.

- Vi rir rundt på Teds rancher og nyter synet av naturen og flokker av bøffel og elg. Det er flott å gjøre det. Men vi er ganske ulike, bortsett fra at begge elsker Jane. Ted er en morsom fyr. Og han forguder Jane, så jeg er veldig fornøyd med å ha ham som svoger. En gang sa han til meg: «Du kan kalle meg Bubba. Da sa jeg: «Nei, jeg kaller deg bror».

Karrieren til Peter startet med et motordrønn. «Easy Rider» var filmen som mer enn noen annen beskrev hippie-generasjonens opprør, og den ble tatt på alvor av målgruppen. I stor grad fordi den føltes så ekte. Hemmeligheten var at mange av scenene ble improvisert fram underveis.

- Jeg liker egentlig ikke improvisasjon. Å la skuespillerne gjøre manusforfatternes jobb kan være farlig. Men i «Easy Rider» var det litt spesielt, fordi den i så stor grad var vår egen historie. Dessuten hadde vi dårlig tid da vi laget den. Derfor improviserte vi.

HAN ER FORTSATT god venn med medspillerne fra «Easy Rider», selv om forholdet til Dennis Hopper var anstrengt en periode. Hopper saksøkte Fonda på grunn av et stort pengebeløp han mente han hadde blitt snytt for.

- Dennis og jeg har skværet opp for lengst. Det var synd at han gikk ut offentlig med beskyldningene, men vi har ordnet opp i det nå. Heldigvis.

- Hva med Jack Nicholson?

- Jeg har et godt forhold til Jack. Jeg er veldig glad for å være på hans ja-liste, sier Fonda.

Mange har oppfordret Peter Fonda til å lage en oppfølger til «Easy Rider». Han innrømmer at han har tenkt tanken selv også. Om ikke en oppfølger, så kanskje en ny roadmovie, med motorsykler og alt som hører med. Fonda forklarer:

- Sist gang jeg snakket med Jack Nicholson sa jeg: «Jack, du er en glimrende forfatter. Alle vil at jeg skal lage en ny motorsykkelfilm. Det trenger ikke være en oppfølger til Easy Rider. Kan ikke du skrive en?» Jack sa: «Fonda, vi lager en når vi er midt i sekstiåra. Vi kommer til å tjene milliarder». Jeg sa: «Jeg liker tallene dine, Jack».

Peter Fonda har allerede fått Golden Globe for sin rolle i filmen «Ulee's Gold». Den eneste virkelige konkurransen om årets Oscar får han ironisk nok fra «Easy Rider»-medspiller Jack Nicholson.