Petres problem

Petre er inne i en kjedelig fase. Siste runde med programsatsinger har ikke gitt avkastning i form av nye stjerner eller nye kultprogrammer. For øyeblikket sklir kanalen på rykte og rutine.

Anonyme

«Kaliber», som skulle erstatte flaggskipet «XL», har fortsatt ikke maktet å ta steget videre til å bli noe annet enn et lanseringsprogram. Være seg for nye plater, filmer, bøker eller konserter. Det var jo for så vidt «XL» også, men som alle husker, med en betydelig egen vri. «Kaliber» har blitt flinkere, programlederen mindre stotrende, men redaksjonen har verken blitt mer original eller spennende å høre på underveis. Til primetime Petre-radio å være, er programmet foruroligende anonymt.

Brødrene Schau har fått fritt spillerom i «Karate», et tidvis hysterisk morsomt program, der Kristopher og Alexander stadig finner nye absurde måter å utnytte radioformatet på. Men noe must å høre på er det ikke. I sammenlikning med fordums «Herreavdelingen», som også hadde som mandat å få folk til å le tidlig på formiddagen, er ikke «Karate» et program man snakker om eller refererer til.

Det samme kan man si om «Knut i bygget», bortsett fra når programmet er irriterende dårlig. Det skjer med jevne mellomrom når humoren i den ironiske lekestova blir for intern, kødderingingen for umotivert eller innholdet for tynt. Hvilket er unntakene som bekrefter regelen. På det jevne er «Knut i bygget» helt greit. Men noen lytterstorm når programmet en gang tas av, blir det neppe.

Skjulte stjerner

Akkurat nå er det jentene som ruler i Petre. Etter mange runder og snuoperasjoner er «Mamarazzi» i ferd med å seile opp som kanalens fremste forse. Formiddagene med Anne Sandvik & co. er både koselige og kostelige, selv om profilen skiller seg ut fra resten av Petre-universet. Innimellom er det så en kan tro «Nitimen» har forsovet seg, og deretter gått seg vill i eteren. Men det tar ikke lang tid før forgangne sniklyttere setter kaffen i halsen. «Mamarazzi» er akkurat passe frekt og uforutsigbart. Sendingene flyter på gode redaksjonelle ideer.

Men når det svinger på morrakvisten, er «Holger Nielsens Metode» Petres aller sterkeste kort. Dessverre er programleder Kari Slaatsveen, Harald Eia og Thomas Numme forbeholdt pendlere og andre som av ulike grunner tvinges ut av senga i otta. Kari Slaatsveen er morsom og original. Både hun og Anne Sandvik er i besittelse av verbale nådegaver.

Noen har det, noen har det ikke. Hvorfor Petres beste sendetid er overlatt de glade amatører, er årets store påskenøtt.