HAR FÅTT FAST JOBB:  Skuespiller Petronella Barker.

Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HAR FÅTT FAST JOBB: Skuespiller Petronella Barker. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Petronella Barker, Trine Wiggen og Nader Khademi har fått fast jobb

Endelig har Nationaltheatret ansatt tre i faste stillinger.

(Dagbladet): I dag ble det endelig klart hvem som får fast jobb ved Nationaltheatret. Det offentliggjorde teatersjef Hanne Tømta på et husmøte for rundt en time siden.

- Jeg kan bekrefte at det i dag ble informert om at tre personer har fått faste stillinger ved Nationaltheatret. Det er Petronella Barker, Trine Wiggen og Nader Khademi, sier Ingrid Handeland, informasjonssjef ved Nationaltheatret til Dagbladet.

Lang prosess Etter det Dagbladet kjenner til, skal mange ha jobbet ved teatret i over ti år uten å få fast jobb. Den forrige som ble fast ansatt ved teatret er Ågot Sendstad, den 1. august 2007.

Skuespillerforbundet har i to år krevd at Nationaltheatret skal ansette fire nye faste skuespillere. Ved nyttår ble kravet en realitet.

Bakgrunnen for de nye stillingene er en avtale mellom Skuespillerforbundet og de store teatrene, som regulerer faste og midlertidige ansettelser.

Ansettelsene ble utsatt til høsten.

- Jeg har nettopp ringt de som har fått faste stillinger. Petronella har vært her i mange år. Nader er helt fersk, men det ble klart allerede tidlig på sommeren at han har en rolle i Komilab nr. 7 på Torshovteatret, sier Handeland.

- Viktig med fast inntekt Trine Wiggen jobbet ved Nationaltheatret i 1998, etter en pause kom hun tilbake i 2001. I ti år har hun jobbet fulltid ved teatret. Hun er også tillitsvalgt for de ansatte.

I dag ble det offentlig at 43-åringen fikk fast ansettelse.

- I min familie er vi to kunstere med to barn, så det er godt med fast inntekt, sier Wiggen til Dagbladet.

HAR FÅTT FAST JOBB:  Skuespiller Trine Wiggen 

Foto MARTINSEN/TOM Dagbladet
HAR FÅTT FAST JOBB: Skuespiller Trine Wiggen Foto MARTINSEN/TOM Dagbladet Vis mer

- Prosessen har tatt veldig lang tid, og den er også blitt utsatt. Hva tenker du som tillitsvalgt om det?

- Jeg skjønner teaterledelsen veldig godt. Argumentene er at fast ansettelse står i veien for kunstnerisk nytenkning. Det mener ikke jeg. Man må ta diskusjonen om strukturen til hele organisasjonen. Alle fagrupper på huset får fast ansettelse etter fire år, bortsett fra skuespillere, som man er avhengig av, sier Wiggen.

Kjempeglad Barker Barker har for tida permisjon, og bor i Stockholm, hvor hun er ansatt ved Stockholms Stadsteater.

Hun har vært ansatt ved Nationaltheatret sammenhengende i åtte-ni år.

- Det er veldig hyggelig og en anerkjennelse å få fast jobb. Det gir meg trygghet, og jeg mener det er viktig med et fast ensemble. Det gir en kontinuitet som er viktig, som man kan bygge videre samarbeid på, sier Barker til Dagbladet.

HAR FÅTT FAST JOBB:  Skuespiller Nader Khademi.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
HAR FÅTT FAST JOBB: Skuespiller Nader Khademi. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer