Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Petter Baarli: - Mamma tok livet sitt, hun orket ikke mer

«Berserk»-gitaristen har bare gode minner om sin mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er klart jeg savner henne. Skulle ønske at hun var her. Mamma var samlingspunktet i familien, hennes hus var alltid åpent, sier Petter Baarli (50).

- Mye motgang Backstreet Girls-gitaristen og polfareren fra Jarle Andhøys siste «Berserk»-ekspedisjon skulle ønske han kunne forhindret det som skjedde da hun ble funnet død i hjemmet i 2005.

- Hun fikk for mye motgang og orket ikke mer, forteller Petter'n.

- Problemene tårnet seg opp. Hun ble alene, og etter hvert isolerte hun seg. Jeg besøkte henne to dager før hun døde. Vi gikk rundt blokka. Jeg sa: «Du må komme deg ut. Bare en liten tur».

Knyttet til mora Petter Baarli og hans to søsken trodde ikke det skulle gå så galt. Men Petter, som hele livet var svært knyttet til mora, avtalte å komme tilbake og besøke henne bare få dager senere.

- Da var hun død. Hun ble bare noen og seksti år, sier Baarli.

- Mine kunstneriske evner har jeg fra henne. Det å tegne og male har jeg fra henne. Det musikalske har jeg vel fra faren min og stefaren min. Faren min, da mener jeg stefar, betalte for at vi skulle få ha den aller første Backstreet-konserten, sier Petter'n.

Bare gode minner Han mener det er viktig å være åpen om sykdom og selvmord. Det er gått elleve år siden mora valgte å avslutte sitt eget liv, men han tenker ofte på henne - og har bare gode minner. Han forteller om en mor som alltid var varm, omsorgsfull og som alltid holdt hjemmet åpent.

- Mutter'n var skjør og snill, det er kanskje de som bukker under først, sier Petter.

Dagbladet møter Petter Baarli hjemme på Torshov: i et hav av gitarer og bilder - og tv-en som spiller «Med hjartet på rette staden»-feelgood i bakgrunnen. At han er en ypperlig gitarist, vet alle - men at han er en habil billedkunstner, er noe han ikke flagger så tydelig.

Rocka kunstner - Da en fyr i plateselskapet fikk se bildene mine, det var vel for sju år siden, fikk han ordnet noen utstillinger. Alt ble solgt. Jeg ser ikke på meg som kunstner, jeg bare liker å male - når jeg ikke spiller og leser bøker, sier Baarli.

Det er den samme rocketonen i gitaren som i maleriene.

- Jeg maler gjerne når jeg er på hotell og på reise. Da tar jeg det jeg har for hånden. Da blir det mer kreativt, som Tom Petty-bildet jeg malte i fjor - med en svamp og plekter.

Nytt soloalbum Petter Baarli er ute med ny soloplate, «Frankly My Dear, I Don't Give a Damn», som får glitrende kritikk av Dagbladets anmelder, les her. Et par av låtene er lagd på «Berserk»-ekspedisjonen. Han forteller at han ønsker seg tilbake til isødet.

- Jeg blir gjerne med på en tur til - ikke to måneder, men to uker.

- Det er så mye jeg vil gjøre. Må bare holde meg i form. Jeg har ikke bil, går mye og spiser ofte og små måltider. Jeg er 50 år, men har ikke tenkt å gi meg - heller ikke med å røyke.

SAVNER MOR: Petter Baarli tar fram bildet av mor, Guri, som døde for elleve år siden. - Hun var så snill, men også skjør. Jeg savner henne, hjemmet hennes var et midtpunkt i familien, sier Petter Baarli. Foto: Anders Grønneberg
«STUDIO BERSERK»: Dette skiltet hang Jarle Andhøy opp da jeg skulle ha kvalitetstid med gitaren ombord på Berserk i Antarktis, sier Petter Baarli. Foto: Anders Grønneberg
«I'M SAILING»
«SALVADOR BAARLI»: - Jeg maler fordi det er gøy, ikke fordi jeg er noen kunstner. De kaller meg «Salvador Baarli», sier Petter Baarli. Han har en rocka strek, her holder han på med et bilde av Keith Richards. Foto: Anders Grønneberg
HAV AV GITARER: Petter Baarli synger fra sin kommende plate, «Frankly My Dear, I Don't Give a Damn», på et opprørt hav av gitarer. Foto: Anders Grønneberg
FORMIDDAGSFILM: Jeg liker «Med hjartet på rette staden», masse fin musikk og ikke noe vold - fint for folk over 50 som sitter hjemme om formiddagen, sier Petter Baarli og ler. Foto: Anders Grønneberg
ROCKE BILDER: - Når jeg ikke spiller og leser, maler jeg bilder. Jeg priser dem ikke så høyt. Det skal ikke være så dyrt, sier Petter Baarli - bak ser vi noen av bildene hans. Foto: Anders Grønneberg
TOM PETTY: - Konserten med Tom Petty i Frognerbadet var et høydepunkt. Dette er malt på et hotell, på papir jeg fant, med en svamp og plekter som pensel, sier Petter Baarli. Foto: Anders Grønneberg

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!