DEBATT

Petter Northug vil ha evig heltestatus i Norge

Han kunne vinne på arrogante måter, og tøyde grensene for hva som kunne karakteriseres som god sportsånd.

Evig helt: Petter Northug. Foto: ARNT E. FOLVIK
Evig helt: Petter Northug. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ved avslutningen av Petter Northugs karriere som toppidrettsutøver er det naturlig å tenke gjennom hvilken rolle han har spilt i denne sære idretten, men også hva han har symbolisert i en mer generell sammenheng.

Northug har de siste tolv årene antakelig har vært vår mest populære idrettsutøver, men samtidig har han vært kontroversiell. Det er ikke mye kontroversielt over en Oddvar Brå eller en Ole Einar Bjørndalen. De framsto som helstøpte skikkelser det var bortimot umulig å stille seg kritisk til.

Northug er også helstøpt, men likevel i en annen kategori og på en annen måte. Populariteten fikk næring av hans utrolige prestasjoner, men også av at han har utfordret mektige aktører og tunge tradisjoner. Interessen for ham skyldes populariteten, men også at publikum tidvis har vært mer splittet i synet på ham. Allerede gjennombruddet under NM i 2006 ledet til kontroverser, da han som mesterskapets beste herreløper likevel ikke fikk plass i OL-troppen (som på sin side viste seg å oppnå svake resultater). Det finnes nordmenn som knapt har tilgitt landslagsledelsen ennå.

Slik fortsatte det egentlig. For det første: Hverken Northugs sponsoravtale med Red Bull eller deltakelsen i pokerturneringer var spesielt populære i skiforbundet, og denne egenrådigheten pekte fram mot bruddet med landslaget etter VM i 2013. For tilhengerne sto han for en sårt tiltrengt fornyelse, for skeptikerne var han et uromoment.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer