«Petter Uteligger»

Petter Nyquist om paraglider-ulykken under TV-innspilling: - Ikke noen ålreit situasjon å være i

Tar med rusavhengige på tur mot Nordkapp i nytt program. 

BRUKER NATUREN: Petter Nyquist, tidligere kjent fra programmet «Petter uteligger», tar med seg en gjeng med rusavhengige mennesker han har møtt på gata på en reise til Nordkapp. Målet med turen er å inspirere til forandring. Video: TV2Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Petter Nyquist (38) ble rikskjendis i 2015, da TV 2-programmet «Petter Uteligger» traff norske TV-skjermer.

I programmet tilbrakte Nyquist 52 dager på gata i vinter-Oslo, og ga seerne innsyn i en side av norsk virkelighet som er fjern for de fleste av oss.

Til våren kommer en ny sesong, denne gang med en vri. I «Petter Uteligger: Gata til Nordkapp» tar nemlig Nyquist med seg åtte rusavhengige på rusfri tur mot nettopp Nordkapp.

Programmet ble spilt inn over fem uker i mai og juni i fjor, og har resultert i en serie på ti episoder som har premiere på TV 2 mandag 6. mars.

Oppfylte Afrika-drømmen

- Det mest positive var å se begeistringen hos dem som var med på turen, og ikke minst gleden over de små tingene som vi utenforstående kanskje tar for gitt. De har masse ressurser, er utrolig flotte personer og bidrar til fellesskapet og andre rundt seg, sier Nyquist til Dagbladet.

Som i første sesong er 38-åringens mål som følger: Å synliggjøre folk som er vanskeligstilte og rusavhengige.

- Vi må akseptere dem på lik linje med alle andre, slår Nyquist fast.

Han forteller at ideen om å ta rusavhengige med ut på tur i Norge kom like etter innspillinga av den første «Petter Uteligger»-sesongen.

Ikke lenge etterpå realiserte han Kjell Gunnar Holtens drøm om å reise til Afrika. Holten var å se i første sesong av programmet, og var en av dem Nyquist ble kjent med vinteren 2014.

- Det var utrolig fint, sier Nyquist om Afrika-reisen, som kommer til å bli vist på TV 2 søndag 5. mars, dagen før premieren på den nye sesongen.

To søndager før det igjen, vil det bli vist ytterligere to programmer med «Petter Uteligger»-vignetten, da med fokus på pårørende til rusavhengige.

Avbrekk

Afrika-reisen inspirerte ham til å ta med enda flere på tur.

- Folk på gata har mange utfordringer i hverdagen, så å komme bort fra rusmiljøet kan være et godt avbrekk.

Nyquist stilte følgende krav til dem som skulle være med på tur: De måtte være rusfrie.

- Jeg ville det skulle være en opplevelse uten å ruse seg. Noen gikk allerede på metadon. Andre som trengte å gjøre en overgang, gikk på medisiner for å holde seg rusfrie, forteller 38-åringen, og legger til:

- Noen så på turen som en kickstart til å bli rusfri, mens andre så det som et fint avbrekk i hverdagen.

Paragliderulykke

Ikke alt gikk på skinner under ferden mot Nordkapp.

I starten av juni skrev Dagbladet om en paragliderulykke på Voss, der en av personene i Nyquists turfølge ble skadd.

- Paraglideren skal ha fått problemer raskt etter at de hoppet ut, og det endte med at de kræsjet inn i et tre. Vår deltaker var ved bevissthet, men klaget over smerter i ryggen, og ble derfor fraktet til sykehus med luftambulanse, sa TV 2s kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl den gang.

Petter Nyquist forteller at mannen ikke fikk større skader enn at han kunne være med videre på turen etter et døgn på sykehus.

- Det er en hendelse vi skulle vært foruten. Det var ikke noen ålreit situasjon å være i, men det var det som skjedde, sier TV-profilen om ulykken.

Engasjement

Nyquist, som forøvrig ble far få måneder etter at innspillinga var over, forteller at engasjementet rundt reisen mot Nordkapp var enormt.

- Det var utrolig hvor mange som hadde lyst til å bidra med for eksempel bolig eller transport, sier 38-åringen.

Turen var på ingen måte detaljplanlagt i forkant.

- Jeg hadde bare bestemt når vi skulle dra, og hvor lenge vi skulle være borte. Så fikk de som var med på turen selv velge hva de skulle gjøre, hvor de ville dra og hva de ville oppnå, utdyper Nyquist.

Hvordan resultatet ble, kan du se glimt av i videoen øverst i saken.