TIL AFRIKA: I Petter Nyquists nye serie skal han ta med seg åtte rusavhengige på tur. Én av dem er Kjell Gunnar Holten, som torsdag ettermiddag stilte til intervju sammen med Petter på «Senkveld». Foto: TV 2
TIL AFRIKA: I Petter Nyquists nye serie skal han ta med seg åtte rusavhengige på tur. Én av dem er Kjell Gunnar Holten, som torsdag ettermiddag stilte til intervju sammen med Petter på «Senkveld». Foto: TV 2 Vis mer

«Petter Uteligger»

Petter Nyquist oppfylte kameratens største drøm

Den populære TV 2-profilen tok med seg kameraten til Afrika, og oppfylte hans største drøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det var i 2015 at Petter «Uteligger» Nyquist (38) erobret hele Norge med sitt eksperimentelle tv-program på TV 2. Han forsøkte å leve som uteligger selv, noe som engasjerte tusenvis av nordmenn. I seinere år har han vært en tydelig stemme i rusmisbrukere og hjemløses favør.

Torsdag ettermiddag var Petter på besøk hos «Senkveld»-gutta Thomas Numme og Harald Rønneberg i Nydalen i Oslo.

Med seg hadde han Kjell Gunnar Holten, som medvirker i den nye dokumentaren til TV 2-profilen. «Petter Uteligger: Kjell Gunnars drøm» har premiere på søndag. Rusmisbrukeren som Nyquist ble venn med på gata hadde en drøm om å reise til Afrika. Den valgte Petter å oppfylle.

Oppfylte kameratens drøm

Kjell Gunnar var å se i første sesong av programmet, og var en av dem Nyquist ble kjent med vinteren 2014. Han hadde da bodd på gata i åtte år.

I TV 2-programmet fortalte duoen om hvordan reisen til Sør-Afrika ble til.

- Vi prata mye i parkeringshus rundt om, og han så for seg å reise til Afrika for å hjelpe hiv- og aids-syke barn, forteller Petter og fortsetter:

- Også dro jeg jo hjem, og han ble værende på gata. Jeg ville realisere den drømmen for ham, sier han til applaus fra salen.

Petter berømmer kompisen og reisekameraten for sin store innsatsvilje. Hjemme i Oslo sparte rusmisbrukeren opp penger for sin egen del, men med en gang han kom seg til Afrika valgte han å bevilge pengene til et annet formål.

- Han tigget for å spare penger, og når han kom ned ga han bort pengene sine, forteller den stolte TV 2-profilen om Kjell Gunnar.

Rusfri i ett år

På turen fikk de to se blant annet elefanter og løver. I «Senkveld»-sofaen kunne Kjell Gunnar avsløre noe annet med turen, som fikk applaus fra både salen og programlederne.

Under Afrika-turen var han rusfri, med unntak av små mengder metadon. Han har faktisk vært rusfri i over ett år nå.

Vil tilbake

Etter innspilling forteller Petter og Kjell Gunnar til Dagbladet at reisen de foretok seg i fjor var flott. Nå gleder de seg til å vise frem det ferdige produktet.

- Dette er rett og slett en feel-good dokumentar. Det sier noe om vennskapet vi har, og det er fint å vite at det har sådd noen frø hos deg, forteller Petter.

Verken han eller kameraten legger skjul på at turen har vært av stor betydning. Neste år vil nemlig Kjell Gunnar tilbake til Afrika, der han håper på å få seg jobb.

- Målet er jo å få jobb i Sør-Afrika. Kanskje med noen dyr som har vært mishandlet, eller syke barn. Da vi var der nede var vi innom barnehjem og tok oss av barna. Det var meget hyggelig, forteller han.

Nyquist mener at reisen deres viser hvor god effekt noe sånt som dette kan ha for rusmisbrukere.

- Noen ganger glemte han til og med å ta metadonet sitt, så ivrig og fornøyd var han. Jeg synes det er viktig at vi skal leve i et samfunn der ingen diskriminerer hverandre eller ser ned på dem som har det vondt. Dette har blitt en stor del av livet mitt, og det å kunne være der for blant andre Kjell Gunnar er noe jeg brenner for, forteller han.

Var i nesten-ulykke

Søndag 6. mars er det premiere på «Petter Uteligger: Gata til Nordkapp». Her tar han med seg åtte rusmisbrukere på tur langs Norge, hvor ett av premissene for turen er at de skal holde seg rusfrie.

På «Senkveld» røper 38-åringen at turen bød på flere problemer, deriblant at de svært få ganger klarte å holde avtalene de hadde planlagt. Det var derimot ikke det største problemet de støtte på underveis. I starten av juni skrev Dagbladet om en paragliderulykke på Voss, der en av personene i Nyquists turfølge ble skadd.

- Paraglideren skal ha fått problemer raskt etter at de hoppet ut, og det endte med at de kræsjet inn i et tre. Vår deltaker var ved bevissthet, men klaget over smerter i ryggen, og ble derfor fraktet til sykehus med luftambulanse, sa TV 2s kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl den gang.

Petter Nyquist fortalte til Dagbladet i januar at mannen ikke fikk større skader enn at han kunne være med videre på turen etter et døgn på sykehus.

- Det er en hendelse vi skulle vært foruten. Det var ikke noen ålreit situasjon å være i, men det var det som skjedde, sier TV-profilen om ulykken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer