MINNEMARKERING: Mellom 15 000 og 18 000 personer deltok i går kveld under en minnemarkering for ofrene etter fredagens terroraksjoner i Oslo og på Utøya.
Foto: Børre Arntzen / Bodø kommune / Scanpix
MINNEMARKERING: Mellom 15 000 og 18 000 personer deltok i går kveld under en minnemarkering for ofrene etter fredagens terroraksjoner i Oslo og på Utøya. Foto: Børre Arntzen / Bodø kommune / ScanpixVis mer

- Petter Stordalen er stinn av gryn, så han gir penger. Vi liker å spille musikk

Derfor bidrar flere artister med egne låter til minne om ofrene etter terroren i Oslo og på Utøya.

(Dagbladet): «Mitt lille land» skrevet av Ole Paus og «Til ungdommen» av Nordahl Grieg er to låter som har blitt musikalske symboler etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet i Oslo sentrum og massakren på Utøya. Førstnevnte har blant annet blitt framført av Maria Mena og Kurt Nilsen - i tillegg til Ole Paus selv.

Men det har også blitt laget noen helt nye låter dedikert til tragedien til tross for at det ikke har gått lang tid.

- Vår måte å bidra Bodø-artisten Magnus Eliassen og Kråkesølv framførte onsdag låta «Til dem du e glad i» for første gang under en minnemarkering i Bodø.

- Som jeg vanligvis gjør når jeg skriver en sang, er den basert på følelsene og tankene jeg har hatt den aller siste tida. Jeg skrev den søndag etter en intens helg, sa Eliassen til NRK etterpå.

Kristoffer Nohr Unstad mener det er deres måte å bidra på.

- Det er veldig fint for oss å bidra med det vi har mulighet til, mener han.

- Vi har sett at massevis av folk stiller opp etter de forferdelige hendelsene, og Petter Stordalen har bidratt med penger. Han er stin av gryn og har mulighet til det. Vi liker å spille musikk og skrive sanger, så da føles det helt naturlig for oss å bidra med det.

Salgsinntektene går uavkortet til Røde Kors som takk for innsatsen de gjorde i forbindelse med tragedien på Utøya.

- Låt han ikke er fan av Legendariske Halvdan Sivertsen bidro også med noen av sine låter på minnemarkeringen i Bodø, der mellom 15 000 og 18 000 møtte opp. Han framførte blant annet låta «Sommerfuggel i Vinterland», som handler om integrering og det flerkulturelle samfunnet.

- Det her er en låt... som jeg ikke tror han var noe fan av, sa han da han introduserte sangen med klar henvisning til terroristen Anders Behring Breiviks motivasjon - motstand til det flerkulturelle samfunnet.

Også den samiske popgruppa Rolffa har laget en egen låt til minne om ofrene fra terroraksjonene.

- På fredag 22. juli 2011 endret livene våre seg på en fryktelig tung og vond måte. Helt siden det gikk opp for meg hva om egentlig hadde skjedd, har jeg sittet og tenkt, sier vokalist Rolf Morten Anti Amundsen på sine hjemmesider, der låta «Bli med oss» ligger gratis tilgjengelig.

- LÅT HAN IKKE ER FAN AV: Halvdan Sivertsen framførte blant annet låta «Sommerfuggel i Vinterland» foran over 15 000 personer under minnemarkeringen i Solparken i Bodø i går kveld.
Foto: Børre Arntzen / Bodø kommune / Scanpix
- LÅT HAN IKKE ER FAN AV: Halvdan Sivertsen framførte blant annet låta «Sommerfuggel i Vinterland» foran over 15 000 personer under minnemarkeringen i Solparken i Bodø i går kveld. Foto: Børre Arntzen / Bodø kommune / Scanpix Vis mer

- Bli med oss og stå sammen, for i fellesskapet er vi sterke. Vi må aldri la hatet overvinne kjærligheten!

Lydverket har ellers samlet flere bidrag fra en rekke Urørt-artister.