KJØPER FORLAG: Stordalen-eide Strawberry Publishing kjøper Juritzen forlag. Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
KJØPER FORLAG: Stordalen-eide Strawberry Publishing kjøper Juritzen forlag. Øistein Norum Monsen / Dagbladet.Vis mer

Petter Stordalen kjøper Juritzen forlag

Det melder forlaget Strawberry Publishing.

- Strawberry Publishing har i dag kjøpt Juritzen forlag og vil overta driften med umiddelbar virkning.

Dette melder forlaget Strawberry Publishing i en pressemelding.

Forlaget er eid av Petter Stordalen, Magnus Rønningen og Jonas Forsang. Det omfatter spenningsforlaget Capitana, sakprosaforlaget Pilar, det skjønnlitterære forlaget Armada og barnebokimprintet Canoa.

- Oppkjøpet er et viktig ledd i vår ambisjon om å styrke oss i bokbransjen. Arve Juritzen har vært en utfordrer i forlagsbransjen og hadde i flere år stor suksess med sin ukonvensjonelle tilnærming. Vi synes det er spennende å ta over stafettpinnen etter ham, sier Stordalen i pressemeldingen.

Skifter navn

Forhandlingene skal ha pågått siden før jul, og forlaget skriver de er glade for å ha kommet fram til en avtale som alle parter er fornøyd med.

I prosessen bytter selskapet navn til Pioner forlag.

- Når vi nå tar over stafettpinnen etter Arve Juritzen, ønsker vi å la oss inspirere av hans ureddhet, pågangsmot og ukonvensjonelle tilnærming til forlagsbransjen, og gleder oss til å gå inn i 2019 som en enda større og sterkere forlagsgruppe, skriver forlaget i en e-post Dagbladet har fått tilsendt.

Barnebokforlaget Juritzen jr. og selvpubliseringsforlaget Kolofon er ikke omfattet av avtalen, og vil drives videre av Arve Juritzen som tidligere. Juritzen vil fortsatt være tilknyttet Strawberry Publishing i en overgangsperiode.

- Først og fremst gründer

- Etter 13 år som ansvarlig for Juritzen-forlagene er det flere grunner til at jeg har valgt å sende stafettpinnen videre. Jeg er først og fremst gründer, ikke en drifter, derfor gleder jeg meg til å kunne nullstille meg og igjen tenke nytt og annerledes, sier Juritzen i pressemeldingen.

Juritzen forlag ble startet av Arve Juritzen i 2006. Etter stor suksess i startfasen, førte sviktende salgsinntekter og økende utgifter til et sammenhengende millionunderskudd i 2014 og 2015.

Forlagshuset, bestående av hovedforlaget Juritzen og barnebokforlaget Juritzen jr., var på et tidspunkt nær konkurs. Dette melder Dagens Næringsliv.

I 2016 snudde imidlertid lykken. Juritzen tapte i retten mot Reitangruppen, men bokhandlerkjeden Boklageret og distribusjonsselskapet Litt-Link tilbød seg å betale forlikssummen.

Kort tid etter opplevde Juritzen-forlagene en stor oppgang i salgsinntekter, og leverte et samlet driftsresultat på 1,6 millioner kroner.

Juritzen forlag er kjent for forfatternavn som Jørgen Jæger, Jan-Erik Fjell, Jørgen Brekke, Knut Nærum og Cecilia Samartin. I fjor fikk de selskap av Ari Behn, som signerte en kontrakt på sju bøker med forlaget.