Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten:

Petter Stordalens Arbeidsmiljølov

Tuftebarten foreslår å inkludere hotell-kongens livsvisdom i Arbeidsmiljøloven gjennom et knippe Stordalen-paragrafer

INSPO: Petter Stordalen på NHOs årskonferanse forrige uke.
INSPO: Petter Stordalen på NHOs årskonferanse forrige uke. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15. november 2017 postet Oslo Business Forum en video på Facebook-siden sin, og jeg var som vanlig spent som en unge på julaften. Videoene til Oslo Business Forum kan være de flotteste presanger: en hårgelé-frisert 50-åring som forteller deg hvorfor virksomheten din må ha ett «purpose» og et «why», eller Kristin Krohn Devold som ser deg i øynene og sier at om du tror Pokémon GO er et dataspill, «da heng ikkje du med». Denne gang var det Petter Stordalen som holdt en tale til et soundtrack lånt fra en superhelt-film. Videoen het «Slutt oftere» og startet sånn:

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

«Jeg gir dere ett råd: Quit more often. Det koster å gå sine egne veier. Det er ingen tvil om at det å slutte i butikken til faren min var helt rett for meg. Og jo eldre jeg har blitt, jo sikrere har jeg blitt på dette: Vi slutter for sjeldent. Har du en sjef du ikke kommer overens med? Si opp! Har du et arbeidsmiljø du ikke liker? Si opp? Har du en gründeridé du gjerne vil gi en sjanse? Si opp!»

Så langt har videoen fått 1,1 millioner visninger og 14,255 likes. Men det er ikke nok. For at Stordalens fantastiske tale skal få den innflytelsen den fortjener, må den også bakes inn i lovverket.

Jeg har derfor skrevet et forslag til hvordan den kan integreres inn i Arbeidsmiljøloven gjennom et knippe Stordalen-paragrafer. Stordalen-paragrafene er ordrette sitater fra videoen:

LOV OM ARBEIDSMILJØ, ARBEIDSTID OG STILLINGSVERN MV.

§ 2-3-1 Arbeidstaker skal delta i det organiserte verne- og miljøarbeidet i virksomheten og skal aktivt medvirke ved gjennomføring av de tiltak som blir satt i verk for å skape et godt og sikkert arbeidsmiljø.

§ 2-3-2 Har du et arbeidsmiljø du ikke liker? Si opp?

§ 4-3-3 Arbeidstaker skal ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden.

§ 4-3-4 Har du en sjef du ikke kommer overens med? Si opp!

§ 2 A-1 Arbeidstaker har rett til å varsle om kritikkverdige forhold i arbeidsgivers virksomhet.

§ 2 A-2 Livet er for kort til å ta til takke med dårlige sjefer, dårlige miljøer, dårlige kulturer, og angre på alle mulighetene du ikke slo til på.

§ 3-1-1 For å sikre at hensynet til arbeidstakers helse, miljø og sikkerhet blir ivaretatt, skal arbeidsgiver sørge for at det utføres systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid på alle plan i virksomheten. Dette skal gjøres i samarbeid med arbeidstakerne og deres tillitsvalgte.

§ 3-1-2 Verden er full av muligheter, og hvis du ikke er fornøyd med situasjonen er det ikke noe vits i å sitte og klage. Du kan faktisk gjøre noe med det. Du kan si opp, bryte med forventninger andre har til deg.

§ 15-3-1 Hvis ikke annet er skriftlig avtalt eller fastsatt i tariffavtale, gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på én måned.

§ 15-3-2 QUIT MORE OFTEN! Har du en gründeridé du gjerne vil gi en sjanse? Si opp!

Funker ikke gründerideen din, så finner du noe annet. Det er tøft å satse, det er derfor så få tør det. Og det skal vi være takknemlige for. Det gjør det nemlig så ufattelig mye enklere for alle oss som gjorde det, som tør – så lykke til!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!