Petter Stordalens hemmelighet

Veien til milliardene ligger neppe mellom to bokpermer, uansett hvor mye Stordalen-fansen måtte ønske det.

AVSLØRER HEMMELIGHETER: Petter Stordalens nye bok skal lære deg å bli like suksessrik, med trykk på rik, som forfatteren selv er. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
AVSLØRER HEMMELIGHETER: Petter Stordalens nye bok skal lære deg å bli like suksessrik, med trykk på rik, som forfatteren selv er. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Petter Stordalen lover å gi deg hemmeligheten bak sin egen suksess i sin nye bok.

Han har sikkert mye å lære bort, og det var en temmelig suksesskåt gjeng møtte opp for å bivåne boklanseringa i helga. Signeringskøa var milelang og Stordalen kvitterte flittig, med brede glis og en innøvet «lykke til» med på kjøpet.

Her, mellom disse to permene, ligger altså oppskriften på å bli rik, berømt og karismatisk, en hellig treenighet av lykke.

Hvitvinsfruene som fortærte sine ukentlige rekesmørbrød må ha vært forferdet over den brokete forsamlinga som fylte Litteraturhuset denne lørdagen, og Stordalens supporterklubb virker til å være delt i to hovedfraksjoner: De småborgerlige husmødrene og de aspirerende milliardærene.

Vi har damene. Velstelt og førti plusspluss, skjønt uten å ville innrømme det. Det henger en seig eim av tungt krydret parfyme lenge før hun runder gatehjørnet på vei til frisøren, klærne er dyre, men langt fra diskré - folk skal jo se at blusen koster skjorta.

Disse damene bryr seg ikke med Stordalens milliardærtips, men vil gjerne spise middag med ham og fruen. «Petter, Petter, mannen min gikk på skole med deg. Du husker vel ham? Vi bor faktisk i Asker nå, og jeg skulle hilse såååå mye». 

Så bærer det fram med selfiestanga, for disse damene har en tung tilstedeværelse på sosiale medier å opprettholde, og dette øyeblikket skal selvfølgelig dokumenteres til «jentene i vinklubben» som garantert kommer til «dåååne av misunnelse». 

Og så, i det andre hjørnet, har vi dem som vil bli Stordalen. «Get rich or die trying», liksom». Med bølgete hår, en haglpatron under overleppa og bekledning som oser britisk revejakt er de ute etter en manual for milliardærer, en oppskrift for hvordan bachelorgraden i økonomi skal forvandles til et forretningsimperium og en skattefri formue på Kypros. Målet: Å gå av pensjon innen fylte førti, eller så tidlig som mulig. 

Begge gruppene blir nok skuffa.

Petter Stordalen er åpenbart en glimrende forretningsmann, men hemmeligheten bak suksessen hans kan selvsagt ikke læres bort, og i alle fall ikke kjøpes for noen hundrelapper.

Kanskje er ikke veien til rikdom så vanskelig å begripe heller, for også Stordalen sto på noens skuldre da han bykset inn i næringslivet. Han tok over sin fars butikk, fikk gründerskap, arbeidsvilje og en fair slump penger med på kjøpet. Det er slik han kunne han bli den Petter Stordalen som nå selger bøker for å lære deg bli Petter Stordalen.

Å gå fra null til hundre millioner gjøres stort sett ikke på noen år, eller en generasjon for den saks skyld - det gjøres over tid, for rikdom avler ofte rikdom.

Men det vil han ikke at du skal vite, og dét er Petter Stordalens hemmelighet.

Nå fikk du den til og med gratis.