Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Petter Uteligger hylles for den nye sesongen

- Jeg ville fornye meg.

JOBBES FORTSATT: - Den nye sesongen av «Petter uteligger» jobbes fortsatt med, men serien kommer i løpet av høsten, forteller Petter Nyquist til Dagbladet. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
JOBBES FORTSATT: - Den nye sesongen av «Petter uteligger» jobbes fortsatt med, men serien kommer i løpet av høsten, forteller Petter Nyquist til Dagbladet. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Uten at jeg skal gå inn i detaljer, men ruspolitikken i Norge er ikke optimal, og den må gjøres noe med, sier Petter Nyquist da Dagbladet møtte programlederen under høstlanseringen til TV 2 i Bergen.

- Mange sier til meg at «Petter uteligger» har vært med på å endre folks holdninger til russjuke mennesker, og det er jeg glad for, fortsetter han.

Mannen bak seersuksessen «Petter uteligger» skal denne høsten tilbake på skjermen med en ny sesong av dokumentarserien. Denne gangen har derimot bærumsmannen ikke bodd ute på gata.

Ville fornye meg

- Flere mente jeg burde gjort en ny sesong med samme utgangspunkt, bare i Bergen eller Trondheim, men jeg føler jeg fikk vist det jeg ville i første sesong. Nå ville også flere ha kjent meg igjen, så det hadde ikke blitt det samme. Denne gangen ville jeg fornye meg, forteller Nyquist.

Gullrute-vinneren skal nå tilnærme seg andre utfordrende konsekvenser tilknyttet russjuke mennesker. Norges mange tusen pårørende.

Møter pårørende

- I rusmiljøet har alle involverte også pårørende, og veldig mange er berørte av stoffbruket til personer som sliter med rus. Det skal mye til for å gi slipp på sin egen et nært familiemedlem, så jeg prøver å dykke ned i hva som holder dem sammen og hvordan alt dette påvirker dem. Når man møter så mye motgang kan det være utrolig vanskelig, sier Nyquist.

- Det blir en gripende sesong. Jeg kan ikke si så mye foreløpig, men vi møter menneskene på begge sider av problematikken, fortsetter han.

- Så bra!

Nylig gjenvalgt styreleder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, har i en årrekke kjempet for rettighetene til gatefolket. Han er svært positivt overrasket over tematikken til Nyquists neste sesong av «Petter uteligger».

POSITIV: Nyvalgt styreleder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen. Foto: NTB Scanpix
POSITIV: Nyvalgt styreleder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Oj, skal han rette søkelyset den veien, så bra!. De pårørende opplever en enorm belastning og mange blir psykisk syke av påkjennningen. Samtidig har de nesten ingen steder å samle seg, de bærer på masse skam og opplever utrolig mye stigma, sier Knutsen.

Aktivisten mener denne gruppa trenger all den oppmerksomheten Nyquist kan gi dem.

- Da vil de se de at andre har lignende tanker og det vil bli lettere å stå sammen. Det er flott at Petter kommer tilbake og viser fram menneskene bak brukerne, sier Knutsen.

Drar på langtur

I den kommende sesongen av «Petter uteligger» treffer også Nyquist gamle kjenninger. I år startet han startet en stiftelse som tv-profilen sier er helt i startgropa, men som skal tilby opplevelser til gatefolket og deres pårørende.

Blant annet oppfyller Nyquist drømmen til en av de sentrale personene i første sesong, Kjell Gunnar Holten. De to drar nemlig på ferie til Cape Town i Sør-Afrika.

- Jeg hadde lagt noen planer, men lot mye være åpent. Vi var helt vanlige turister som spiste ute, leide bil og dro på safari til en løvefarm. Man glemmer lett de små gledene han opplever, som vi tar for gitt. De han møtte så på ham som en vanlig person, sier Nyquist.

Glemte å ta metadon

Holten koste seg såpass mye at han én dag kom med en overraskende erkjennelse til Nyquist.

GODE VENNER: Petter Nyquist og Kjell Gunnar Holten har vært på ferie i Sør-Afrika.
 Foto: Anders Grønneberg
GODE VENNER: Petter Nyquist og Kjell Gunnar Holten har vært på ferie i Sør-Afrika. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Han hadde glemt å ta metadonen sin. Vi må huske på hvor mye stimuli det ligger i gode opplevelser. Nå er Kjell Gunnar på avrusning og det går kjempebra, sier en entusiastisk Nyquist.

Han får støtte av Knutsen.

- Petter ligger foran hele det norske rusfeltet når det kommer til behandling. Han er ute der russjuke lever og ser akkurat hva de trenger. Det norske rusfeltet ser ikke det samme, de sitter på kontoret og har vansker med å sette seg inn i livet de lever, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!