Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Petter Uteligger» rører en hel nasjon

- Tror det har gjort noe med holdningene våre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SKAL PÅ TELT- OG BÅTTUR: - Jeg snakket mned Svein senest i går. Vi skal både på teltur med min familie og på båttur til sommeren. Svein er en reflektert fyr jeg liker å samtale med, sier Petter Nyquist om sin beste venn og alliert da han bodde på gata. Her selger Svein = Oslo. Foto: Anders Grønneberg
MED DATTEREN: Petter Nyquist og datteren Ingrid (3,5) hjemme på Kolsås utenfor Oslo. Det føltes som et svik å forlate familien i 52 dager for å bo på gata, sier Petter Nyquist. Foto: Thomas Rasmus Skaug
PÅ KARL JOHAN: - Jeg har fått mange venner på gata, sier Petter Nyquist. Her snakker han med Ruben, her fra et bilde fra Karl Johan to uker før julaften. Foto: Anders Grønneberg
SENIORPATRULJEN: Svein møter Seniorpatruljen i Oslo, som består av gatekonstablene Inge Sundeng (nærmest kamera) og Tom Gulliksen. Svein er blitt en «kjendis» på gata etter dokumentaren «Petter Uteligger». Foto: Anders Grønneberg

I desember i fjor ble TV 2s seere kjent med Petter Nyquist i dokumentarserien «Petter Uteligger».

Så langt har mer enn 600 000 seere i snitt fulgt serien - og det gjenstår to episoder til.

Jula på gata - Ingen av oss, verken Teddy TV som har produsert serien, TV2 eller jeg hadde drømt om slike seertall. Men det viktigst er at det berører mennesker, sier Petter Nyquist til Dagbladet.

37-åringen levde på gata i Oslo i 52 døgn i perioden i tida rundt jula 2014 og lagde film om det.

- Jeg blir gjenkjent på gata, og har fått godt over 1000 meldinger på epost og Facebook. Til nå har jeg brukt 15-16 timer på å besvare dem, men mange gjenstår. Flere av dem er fra rusavhengige og folk som bor på gata - eller har en relasjon til dem, sier Nyquist.

- Blitt glad i dem «Petter Uteligger» begynner med at Petter Nyquist forlater samboeren og datteren på et par år, uten penger og ikke annet enn det han gå og står i - samt et videokamera. Gata blir hans hjem, søppeldunken hans matfat og gutta (og jentene) på gata hans nye venner.

- Jeg er blitt glad i dem jeg møtte. Har fremdeles kontakt med flere av dem.

- Svein ble invitert hjem til oss julaften, men ble syk. Men han er i god form nå. Julepresangen fra oss er en telttur i marka. Han bestemmer tid, det må passe med dialysebehandlingene hans. Til sommeren skal vi på båttur. Han har allerede kjøpt fiskestang, sier Petter'n.

Hvor er politikerne? - Jeg tror programmet har gjort noe med holdningene våre til rusavhengige og folk som bor på gata. Tilbakemeldingene kan tyde på at det ikke er så tabubelagt lenger, spesielt for dem som har relasjoner til folk på gata, sier Nyquist.

Men det er én gruppe han ikke har hørt noe fra, politikerne.

- Bortsett fra et møte med helsebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, har jeg ikke vært i kontakt med eller fått en eneste tilbakemelding fra politikere, sier Nyquist, som synes dette er skuffende og som håper at serien kan være med på å endre litt på ruspolitikken

Politi og vektere Han forteller at Oslo-politiet sendte ut fellesmail før programmet ble sendt med oppfordring til sine ansatte om å det. Han er også blitt kontaktet av et vekterfirma som bl. a. inspiserer parkeringshus i Oslo, hvor Petter Uteligger i blant oppholdt seg.

- De sendte meg et spørsmål om jeg hadde blitt bra behandlet av deres vektere?

- Og det hadde jeg. Skal svare dem når jeg får tid. Har noen konstruktive forslag til hvordan ting kanskje kan gjøres annerledes og bedre. Men bortsett fra tro tre Facebook-meldinger, er alle positive og med ønske om å hjelpe, sier Nyquist.

- Beriker livet mitt - Jeg treffer dem fra tid til annen, Kjell Gunnar, Steffen, Krister, André og Jonna. Svein er nesten blitt en liten kjendis på gata, forteller han meg. Møtet med dem har beriket mitt liv sier Nyquist.

- Folka på gata framstår ikke bare som stakkarslige. De har humor og mange av dem er reflekterte.

Petter Nyquist, som er en eventyrer, polfarer og fotograf, forteller at han har to relaterte prosjekter han jobber med - samt at han skal til Nordpolen i april og til Antarktis til høsten.

- Men jeg vil ikke røpe nå hva det er snakk om, men både Teddy TV og TV2 er involvert, sier Petter «Uteligger» Nyquist.

Julaften med Petter Jan-Petter Dahl, kommunikasjonssjef i TV 2, er glad for at så mange som 636 000 i snitt velger å se på «Petter Uteligger» hver mandag. Serien har hatt økende seertall for hver uke.

Kommende mandag kan vi se hvordan Petter feirer julaften.

- At så mange velger å se en slik viktig serie, er vi veldig glade for. Den enorme oppmerksomheten i sosiale medier har helt sikkert bidratt til at flere og flere har fått øynene opp for denne historien. «Petter Uteligger» ligger i sin helhet på TV 2 Sumo, sier Dahl.

Utviklingssjef i TV 2 Rolf Wenell roser Petter Nyquist og teamet rundt ham:

- Vi er naturligvis veldig glade over at serien «Petter Uteligger» har blitt en så formidabel suksess. Det er teamarbeid som ligger bak, men den aller viktigste er alle de medvirkende som har vært så generøse med å dele sine liv og sin historier. Og naturligvis Petter, og hans måte å tilnærme seg og møte andre mennesker med så mye respekt - uansett hvilken livssituasjon de er i.

- Vi ser frem mot et langt samarbeid med Petter og gleder oss til å gå løs på nye prosjekter sammen med han, sier Wenell.