PFU: Aftenposten brøt god presseskikk i sak om Sannhetens Ord

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er kommet til at Aftenposten brøt god presseskikk da avisa i en featurereportasje satt søkelys på religiøse sekter og frafalne medlemmers negative opplevelser.

Reportasjen tok utgangspunkt i et bombeattentat mot lokalene til Sannhetens Ord Bibelsenter på Slemmestad. I artikkelen intervjues en kvinne som har trukket seg ut av menigheten.

Bibelsenteret påklaget til PFU at kvinnen ukritisk har fått komme til orde med sterke påstander om kontroll og pålegg fra menighetens ledere, uten at noen av dem på forhånd ble kontaktet og gitt mulighet til å ta samtidig til motmæle.

Aftenposten understreket at artikkelen ikke er en reportasje om Sannhetens Ord spesielt, men om utbrytere fra menigheter generelt.

Pressens Faglige Utvalg mener Aftenposten var i sin fulle rett til å ta for seg skjebnene til frafalne sektmedlemmer, også tidligere medlemmer av Sannhetens Ord.

Pressens Faglige Utvalg konkluderte med at de anklagende utsagnene var sterkt følelsesmessig betinget, og at det tilsa en ekstra kildekritisk varsomhet. Den angrepne part skulle ha kommet samtidig til orde, mener utvalget i PFU som understreker at dette grunnleggende presseetiske prinsippet gjelder uavhengig av journalistisk sjanger.

(NTB)