BLE IKKE HØRT: Jon Andreas «Jono el Grande» Håtun havnet på forsida av Her og nå etter å ha holdt et åpent foredrag om konas sykdom og død. Det måtte han regne med, mener Pressens faglige utvalg. Her fra en annen anledning. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
BLE IKKE HØRT: Jon Andreas «Jono el Grande» Håtun havnet på forsida av Her og nå etter å ha holdt et åpent foredrag om konas sykdom og død. Det måtte han regne med, mener Pressens faglige utvalg. Her fra en annen anledning. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

PFU frikjenner Her og Nå for forside om Jono el Grandes sorg

Snakket for Kreftforeningen, havnet på ukebladforside.

(Dagbladet): Pressens faglige utvalg (PFU) vil ikke felle Her og Nå for brudd for god presseskikk da ukebladet møtte opp på et åpent foredrag Jon Andreas «Jono el Grande» Håtun holdt i Kreftforeningens regi og lagde en forsidesak basert på sitater artisten avga fra podiet om sin kones død et år i forveien.

Håtun, som var gift med den avdøde NRK-profilen Anbjørg Sætre Håtun, reagerte på at forsida fikk det til å se ut som om han hadde stilt opp på et intervju og mener - ifølge en kronikk i Aftenposten - at bladet forsterket følelsen av å ikke ha kontroll i sorg.

Må regne med å bli sitert Håtun kritiserte også bladforsidas gule stjerne, som ble brukt til å formidle opplysningen om at kona hans hadde vært død i ett år.

- Men profilerte mennesker må tåle medieoppmerksomhet de ikke nødvendigvis ønsker. Stiller du opp for åpen scene, må du regne med at det du sier kan bli videreformidlet, fastslo PFU-lederen, VG-journalist Alf Bjarne Johnsen, i dagens PFU-møte.

Han viste til at hele Håtuns opptreden fortsatt ligger ute som video på foreningens nettsider.

- Forsiden er mer problematisk, fordi det er god presseskikk å oppgi kilden til opplysninger. Her og nå var klar over at Håtun var i sorg og ikke ønsket å bli sitert. Da burde de tydeliggjort på fronten hvor han uttalte seg. Men spørsmålet om kildegjengivelse handler mer om artikkelen enn forsida, der det er knapt med plass, sa Johnsen i møtet.

Gjengitt korrekt Siden det er gått et år siden dødsfallet mener heller ikke utvalget at Håtun var i en slik akutt situasjon at han faller inn under Vær varsom-plakatens bud om å vise ekstra hensyn overfor mennesker «i sorg eller ubalanse».

- Det er ingen grunn til å tvile på at Håtun er i sorg, men han har selv valgt å være åpen om det, han leverer et tydelig statement og interessante resonnementer, og Her og Nå gjengir ham korrekt. Den gule stjerna er et layoutgrep og ikke et presseetisk brudd per se, sa Johnsen.

Sympati Almenhetens representant, filosof Henrik Syse, uttrykte stor sympati med klageren, selv om han stilte seg bak frifinnelsen av Her og nå.

- Klageren er i sorg og i en situasjon der han selv øsnker å velge hvilken arena han vil snakke om det på. Almenetisk sett ville det vært fint om publikasjoner som bruker noe på forsida faktisk snakker med objektet om det først, sa Syse og trakk paralleller til hvordan hans egen familie opplevde det da faren - tidligere statsminister Jan P. Syse - ble gjenstand for kritiske avisoppslag.

- Moren min syntes det verste ved det var å vente på neste dags forside, og gå og lure på hva hun ville bli møtt med. Mediene bør ringe og si: Vi skjønner at du ikke liker det, men vi mener det er riktig og vi kommer til å ha denne saken på forsida. Da er man i det minste forberedt, sa Syse.

Han mener likevel ikke Her og nå har begått et pressetisk overtramp siden det dreier seg om er person som er vant til å være i pressen, ikke i en sjokksituasjon, tidligere har uttalt seg i andre medier om saken, og fordi Her og nå har sitert ham korrekt og i selve artikkelen gjortd et klart hvor sitatene er hentet fra.

Nyttig påminner for arrangører Presseforbundets generalsekretær Kjersti Løken Stavrum tok i PFU orde for at hun var takknemlig for at Håtun klagde inn saken og at diskusjonen var nyttig fordi det kan være vanskelig for folk å se for seg hva konsekvensene kan bli av å uttale seg fra scenen på et åpent arrangement.

- Dette bør være en påminner til de som står bak arrangementer der pressen er tilstede. De bør klargjøre pressens arbeidsmåter, sier Stavrum.

Reidun Førde, som er dr.med. ved Senter for medisinsk etikk og i likhet med Syse representerer almenheten i PFU, påpeker at hvis det var viktig for Håtun å ikke bli sitert da han holdt sitt foredrag, burde han tatt opp dette med arrangørene i forkant.

- Da kunne de vist journalistene ut av salen eller ilagt dem referatforbud, sier hun.

OPPFORDRING: Filosof og PFU-medlem Henrik Syse oppfordrer pressen til å informere folk om det før de havner på forsida. Han trakk paralelleler til sin mors opplevelse av kritiske oppslag mot faren, Høyre-topp Jan P. Syse. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
OPPFORDRING: Filosof og PFU-medlem Henrik Syse oppfordrer pressen til å informere folk om det før de havner på forsida. Han trakk paralelleler til sin mors opplevelse av kritiske oppslag mot faren, Høyre-topp Jan P. Syse. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer