PFU frikjenner Her og Nå for forside om Jono el Grandes sorg

Snakket for Kreftforeningen, havnet på ukebladforside.

BLE IKKE HØRT: Jon Andreas «Jono el Grande» Håtun havnet på forsida av Her og nå etter å ha holdt et åpent foredrag om konas sykdom og død. Det måtte han regne med, mener Pressens faglige utvalg. Her fra en annen anledning. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
BLE IKKE HØRT: Jon Andreas «Jono el Grande» Håtun havnet på forsida av Her og nå etter å ha holdt et åpent foredrag om konas sykdom og død. Det måtte han regne med, mener Pressens faglige utvalg. Her fra en annen anledning. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Pressens faglige utvalg (PFU) vil ikke felle Her og Nå for brudd for god presseskikk da ukebladet møtte opp på et åpent foredrag Jon Andreas «Jono el Grande» Håtun holdt i Kreftforeningens regi og lagde en forsidesak basert på sitater artisten avga fra podiet om sin kones død et år i forveien.

Håtun, som var gift med den avdøde NRK-profilen Anbjørg Sætre Håtun, reagerte på at forsida fikk det til å se ut som om han hadde stilt opp på et intervju og mener - ifølge en kronikk i Aftenposten - at bladet forsterket følelsen av å ikke ha kontroll i sorg.

Må regne med å bli sitert Håtun kritiserte også bladforsidas gule stjerne, som ble brukt til å formidle opplysningen om at kona hans hadde vært død i ett år.

- Men profilerte mennesker må tåle medieoppmerksomhet de ikke nødvendigvis ønsker. Stiller du opp for åpen scene, må du regne med at det du sier kan bli videreformidlet, fastslo PFU-lederen, VG-journalist Alf Bjarne Johnsen, i dagens PFU-møte.

Han viste til at hele Håtuns opptreden fortsatt ligger ute som video på foreningens nettsider.

- Forsiden er mer problematisk, fordi det er god presseskikk å oppgi kilden til opplysninger. Her og nå var klar over at Håtun var i sorg og ikke ønsket å bli sitert. Da burde de tydeliggjort på fronten hvor han uttalte seg. Men spørsmålet om kildegjengivelse handler mer om artikkelen enn forsida, der det er knapt med plass, sa Johnsen i møtet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.