PFU frikjente leder de omtaler som ufin, grov, sjikanøs og usmakelig

Human Rights Service ble sammenlignet med nazismen og Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): PFU frikjente i dag iTromsøs ledere om Human Rights Service (HRS).

Utvalget var ifølge journalisten.no enige om at sjefredaktør Stig Jakobsens leder «Arven etter Behring Breivik», var ufin, grov, sjikanøs og usmakelig.

Jakobsen som innledet lederen på følgende vis: Synspunktene til Norges største terrorist lever videre, og vi må tørre å ta debatten», ble klagd inn til PFU av HRS, for blant annet manglende tilsvar, saklighet, faglig substans og kildebruk.

Sammenlignetmed nazismen Human Rights Services reagerte spesielt sterkt på sammenligningen som blir gjort mellom organisasjonen, Anders Behring Breivik og nazismen.

«Når uttalelsene dessuten er inntatt i en leder med overskriften «Arven etter Behring Breivik» så kobles HRS sammen med landets største massemorder etter krigen, nazismen, Nasjonal Samling og fiendtlighet mot muslimer som religiøs gruppe.», heter det i klagen.

iTromsø avviste klagen og vektlegger på lik linje med utvalget det bør være stor takhøyde for lederartikler og at redaktørens meninger i Norge skal være stor.

Øyvind Brigg sa i møtet i dag at lederen er noe av det drøyeste han noen sinne hadde lest.

- Det er så nedrig og grovt. Organisasjonen blir beskyldt for å være nazister og man skriver nærmest at de burde vært skutt, slik man gjorde med NS-medlemmer. Jeg er helt enig i at takhøyden skal være høy når det kommer til meningsutveksling, men her mener jeg de har gått igjennom taket, sa Brigg.

- Takhøyde for meninger Både iTromsø og utvalget mener at man må utvise spesielt god takhøyde for meningsbærende artikler.

- Det er en stygg leder, men det er vanskelig å si at dette er brudd på god presseskikk siden dette er ytringsfrihet i ytterste konsekvens. Det er vanskelig for meg å skulle være med på å senke takhøyden for åpen debatt. Det strir imot alt jeg står for som redaktør, sa utvalgsmedlem Tone Angell Jensen.

I tillegg ble det vektlagt at klagen kom fra Human Rights Service og ikke en uskyldig tredjepart.

«Avisen mener det må være rom for slike meninger i en leder, særlig når motparten er så sterk», skrev iTromsø i sitt tilsvar.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer