PFU lukker kongefamiliens dør - på gløtt

Kongefamilien vant en klar seier over Se og Hør - men de kan fortsatt fotograferes i badetøyet.

APPLAUS: Kongefamilien kan glede seg over seieren i PFU, men avgjørelsen ga ikke en prinsipiell avklaring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
APPLAUS: Kongefamilien kan glede seg over seieren i PFU, men avgjørelsen ga ikke en prinsipiell avklaring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Meninger

Dagens behandling av PFU-klagen fra det kongelige hoff som er framsatt mot Se og Hør -  «i forståelse med kongefamilien» - har vært imøtesett, med god grunn. Kongefamilien, la oss holde oss til den betegnelsen for enkeltets skyld, ønsket med klagen å få en «klargjøring av i hvilken utstrekning pressens eget klageorgan mener at Kongefamiliens privatliv er beskyttet.»

Etter fellelsen i dag må vi kunne slå fast at det kongelige privatliv har fått et sterkere vern. Men kanskje ikke like kraftig som kongehuset selv kunne ønske seg.

Kongefamilien hadde klaget inn flere ulike reportasjer, men det er særlig bildene tatt på familiens ferietur på St. Barts som er interessante - og som også skapte mest diskusjon på PFU-møtet i dag. Sekreteriatet gikk egentlig inn for ikke å kritisere bladet for denne reportasjen, men møtte så kraftig motbør fra allmennhetens representanter i utvalget - anført av Eva Sannum, at utvalget til slutt endte med en fellelse.

Et viktig poeng er at bladet felles for omfanget av reportasjen. Altså antall bilder og sider. Omtalen av ferieturen går, heldigvis får vi si, klar. For å sette det litt på spissen sier PFU at det er greit en dobbeltside om ferieturen - men at det ikke er greit med reportasjer over flere dobbeltsider, kategorisert som brudd på Vær varsomplakaten under punkt 4.1 - saklighet og omtanke. Det må kunne sies å være en ganske pragmatisk konklusjon, og et uttrykk for at spørsmålet på ingen måte har fått en prinsipiell avklaring. Det understrekes selvsagt av at to av pressens representanter i PFU tok dissens på denne delen av fellelsen.

Selv om kongefamilien med dette har vunnet en ganske klar seier over Se og Hør, har de altså på ingen måte fått noe slags fritak for offentlig omtale eller fotografering. Selv om de er i badetøyet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.