PFU tar opp bildejukset

Slottet vil ikke gå til Pressens Faglige Utvalg med Se og Hørs manipulasjon av bildet av kronprins Haakon og hans påståtte nye modellvenninne, men saken vil bli tatt opp i utvalget uansett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det sørger generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, for. I dag vil han spørre Slottet om de har noen innvendinger mot at han tar saken opp i utvalget på eget initiativ.

- Jeg skjønner at det ikke er lett for kongelige - og flere andre offentlige personer - å gå til PFU med slike saker som dette, medgir Kokkvold overfor Dagbladet. Han synes imidlertid at saken roper på hans initiativrett overfor utvalget.

Ikke kutyme

I siste utgave av ukebladet ser det ut som om kronprins Haakon er fotografert sammen med modellen og fysioterapistudenten Mona Woll Håland (27). Dette er ikke tilfelle, og Slottet reagerer på overtrampet fra Se og Hør.

- Vi har imidlertid aldri bedt Pressens Faglige Utvalg (PFU) om å ta tak i reportasjer vi mener har brutt med de presseetiske regler, og vi vil heller ikke gjøre det denne gang. Det er ikke Slottets kutyme å gå til PFU, sier kabinettssekretær Magne Hagen til Dagbladet.

- Har Slottet noe imot at PFU ser nærmere på denne konkrete saken?

- Nei. Generalsekretæren har tatt et slikt initiativ før, og det vil vi normalt akseptere, sier Hagen, som synes Se og Hørs overtramp er åpenbart.

Vergeløs kongefamilie

- Dette har vi opplevd før - og det sier litt om seriøsiteten til dem som bruker manipulasjon på denne måten. Jeg tar til etterretning at sjefredaktør Odd J. Nelvik vedgår jukset. Det ser jeg på som et framskritt, sier Hagen.

Generalsekretær Kokk-vold understreker at pressen selvsagt har som oppgave å granske også kongehuset, men i mange saker, som denne, er kongefamilien vergeløse.

- Dette er helt i strid med Vær Varsom-plakaten. Jeg mener at selv bruken av «M»-en i denne saken ikke ville ha holdt, da dette ikke viser umiddelbart at det er en montasje, sier Kokkvold.

Aviser og ukeblader skal merke manipulerte bilder med en «M».

PFU har bare en gang tidligere behandlet en sak der kongefamilien har vært innblandet. Da var det ukebladet NÅ som omtalte et tysk sladderblads skriverier om at Sonja var utro.

Manipulasjonen av bildet med kronprinsen og Mona Woll Hålan vil komme opp i Pressens Faglige Utvalg i løpet av september eller oktober.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer