Pharrell og Robin Thicke funnet skyldig i plagiat

Kopierte Marvin Gaye på forfjors største hit.

(Dagbladet): Artistene Robin Thicke og Pharrell Williams har i en føderal rett i Los Angeles vært saksøkt av soullegenden Marvin Gayes familie. 

Striden har dreid seg om superhiten «Blurred Lines», som etterkommerne av Gaye mener er en blåkopi av låta «Got To Give It Up» fra 1977. 

I kveld fant retten Thicke og Pharrell skyldig i å ha plagiert deler av låta, og duoen må betale Gayes etterkommere 59 millioner kroner, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Akkurat nå føler jeg meg fri. Fri fra Pharrell Williams og Robin Thickes lenker og løgnene de fortalte, sier Marvin Gayes datter Nona Gaye etter dommen.

59 millioner kroner er nesten halvparten av hva låta har tjent inn til nå.

«Blurred Lines» endte til slutt opp som 2013s største hitlåt, og under rettsforhandlingene måtte duoens representanter avsløre hvor mye låten har betydd for dem i kroner og øre.

Det er ekstremt uvanlig å offentliggjøre slike tall, og Hollywood Reporter omtalte det hele som «en strengt bevoktet finanshemmelighet».

Under rettsforhandlingene kom det ifølge nettstedet fram at låta til nå har gitt inntekter på 129,3 millioner kroner til de involverte. 

Av disse har artist og låtskriver Robin Thicke fått 43,9 millioner, gjesteartist og låtskriver Pharrell Williams har fått 39,9 millioner og gjesteartist T.I. har fått 5,5 millioner kroner. 

Resten av pengene har blitt fordelt mellom plateselskapene Interscope, Universal Music Group og Star Trak.

Thicke har tidligere uttalt seg om saken og innrømmet i et intervju i GQ at han og Pharrell var kraftig inspirert av låta til Gaye:

- Pharrell og jeg var i studio og sammen og jeg fortalte ham at en av mine favorittlåter gjennom tidene er Marvin Gayes «Got To Give It Up». Jeg sa 'pokker, vi burde lage noe som det der, noe med samme groove', sa Thicke den gang.

Seinere ombestemte Thicke seg, og prøvde å fraskrive seg ansvaret for låta.

- Jeg var høy og full da jeg gjorde det intervjuet i GQ. Ingenting av den låta var min idé. Jeg vil anslå at 70 prosent av sangen var klar da jeg spaserte inn i rommet, sa Thicke. 

Dette er heller ikke første gang Robin Thicke er i konflikt med Marvin Gayes åndsverk. 

Også en gang tidligere har den amerikanske popstjerna blitt beskyldt for å stjele fra Marvin Gayes låtmateriale, da til sin sang «Love After War», som også ble en stor hit.