Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Philip Roth skriver epost om Donald Trump

Tidligere har han diktet om en annen diktator i USA.

PHILIP ROTH: Romanen hans fra 2004, «The Plot Against America», har fått ny aktualitet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PHILIP ROTH: Romanen hans fra 2004, «The Plot Against America», har fått ny aktualitet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Mange har etterlyst en kommentar fra den amerikanske forfatteren Philip Roth om valget av Donald Trump som president i USA. Den nå 83-årige Roth erklærte i 2014 at han ville slutte å skrive og dessuten trekke seg tilbake fra offentligheten. Men journalisten Judith Thurman i magasinet The New Yorker har utfordret ham. Og han har svart på epost.

I 2004 utga Philip Roth romanen «The Plot Against America». Den handler om en jødisk familie i New Jersey og deres opplevelser idet president Franklin D. Roosevelt taper valget for flygerhelten Charles Lindbergh. Slik kommer nazismen og jødeforfølgelsene også til USA på 1940-tallet. Lindberghs slagord er «America First», slik også Donald Trump manet til i sin innsettelsestale.

I virkeligheten stilte Charles Lindbergh aldri til valg i USA, selv om han ble oppfordret til å gjøre det. Men før USA kom med i 2. verdenskrig utpreget han seg som tyskvennlig isolasjonist, beundrer av Hitler og kritiker av amerikanske jøder. Han skrev ved en anledning at USA måtte bygge «en vestlig mur av rase og våpen som kan holde tilbake enten en Djengis Khan eller en infiltrasjon av mindreverdig blod ...»

Romanen «The Plot Against America» har fått et nytt liv i løpet av valgkampen; det har vært antydet at fiksjonens Lindbergh var et slags frampek mot virkelighetens Trump. Derfor har mange etterlyst Philip Roths kommentar. The New Yorker har altså fått napp.

Han understreker at «The Plot Against America» er et typisk «hva om»-forsøk, og han sier at det er lettere å innbille seg en fantasipresident Lindbergh enn en virkelig president Trump. Flypioneren Lindbergh var tross at en amerikansk helteskikkelse som hadde begått store bragder, til tross for nazisympatiene. I Roths øyne er Trump bare en sjarlatan.

Den svorne demokraten Roth har hatt mye å utsette på republikanske presidenter som Richard Nixon og George W. Bush, men, sier han: «uansett hva jeg har ansett som deres begrensninger i karakter og intellekt, var ingen av dem så menneskelig utarmet som Trump er: ignorant i forhold til regjeringsmakt, historie, vitenskap, filosofi, ute av stand til å uttrykke eller gjenkjenne finesser eller nyanser, blottet for all anstendighet ...» Og så videre.

Personen Donald Trump overgår med andre ord fantasien, i hvert fall i rollen som president i USA. Philip Roth skrev romanen om den fascistoide presidenten i 2004, mens George W. Bush regjerte i Det hvite hus. Men han har alltid avvist at boka skulle leses som noen advarsel om risikoen for et diktatur i USA. Men på samme måte som bokas Lindbergh truet eksistensen til den jødiske familien, mener han at Trump utgjør en trussel mot dagens amerikanere: «Det som er mest skremmende er at med ham er allting mulig, også en atomkatastrofe.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media