SKEPTISK: Men vi ble snart tykkhudete, og da e-postene fra nigerianske prinser begynte å komme på slutten av 1990-tallet satt til og med bestemor i Valdres foran skjermen og myste med en skeptisk mine. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
SKEPTISK: Men vi ble snart tykkhudete, og da e-postene fra nigerianske prinser begynte å komme på slutten av 1990-tallet satt til og med bestemor i Valdres foran skjermen og myste med en skeptisk mine. Illustrasjonsfoto: NTB scanpixVis mer

Phishing i Valdres

Avsenderne bak spam-e-post har gått gjennom en fascinerende utvikling de siste tjue årene.

Meninger

Vi har blitt så gode å kjenne igjen spam at vi ikke lenger tenker over at vi sletter et titall e-poster hver eneste dag. Men egentlig foregår det et kappløp mellom oss, det norske folk, og dem, skurkene som forsøker å svindle oss for informasjon og penger. Samtidig som vi har blitt flinkere til å kjenne igjen svindelforsøk, har navnene på avsenderne blitt stadig mer sofistikerte. Snart har de oss.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Det uskyldige 1990-tallet. I e-postens spede begynnelse var det ikke vanskelig å kjenne igjen en falsk avsender. I alle fall ikke sett med dagens øyne. Problemet var at første gang jj@cup.portal.com says: «HELP ME» dukket opp i innboksen hadde vi aldri vært borti ondsinnede e-poster før. Vi stolte fullt og helt på internett.

Men vi ble snart tykkhudete, og da e-postene fra nigerianske prinser begynte å komme på slutten av 1990-tallet satt til og med bestemor i Valdres foran skjermen og myste med en skeptisk mine.

Kampen hardner til. På 2000-tallet eksploderte antallet spam-e-poster, og nettlesere og e-postklienter fikk så gode filtersystemer at vi ble spart for de fleste forsøkene.

De som slapp igjennom var derimot ganske utspekulerte og hadde avsendere utga seg for å være store banker. Onlinebanking@ealerts.bankofamerica.com lokket deg med tilforlatelige fraser som «Dear valued customer» og «Your account will be suspended». På denne tiden var det en og annen av oss som fikk oss en lærepenge.

Nå er vi på 2010-tallet og avsenderne har fått navn som begynner å ligne noe. De ansiktsløse robotene heter ikke lenger Hamiza Kuru og John McCollough Jr. Neida, de heter Kjell Nordland og Arthur Ueland og Lise Stoltenberg. Navn som kunne ha stått på postkassestativet ditt.

Likevel er det noe som skurrer. Det høres ikke helt ekte ut. Kjell Nordland, og Arthur Ueland og Lise Stoltenberg er sammenraskede navn som en eller annen søkerobot har satt sammen basert på en ganske rufsede kjennskap til Norge. Det ligner, men det ligner ikke nok til å skape tillit. Selv ikke når Kjell Nordland lover deg først 200 gratisspinn, og så 5 velkomstbonuser.

Vi befinner oss med andre ord i det som på fagspråket kalles «Uncanny Valley» – Den Nifse Dalen. Dette er punktet når noe maskinelt fremstår nesten menneskelig uten å overbevise oss om at det er et ekte menneske bak. Dette fremkaller sterke følelser hos oss. Så lenge e-postene befinner seg i denne nifse dalen er vi fortsatt ganske trygge og kan la ryggmargsrefleksen vår slette de falske e-postene.

Men det er ikke lenge før Den Nifse Dalen er passert, og e-postavsenderne kommer fra kona til sjefen eller en fetter du ikke visste du hadde. Og e-postene ikke bare lokker deg med 200 gratisspinn og 5 velkomstbonuser, men kanskje så mye som 400 gratisspinn og 12 velkomstbonuser. Da vil vi sannsynligvis ikke være i stand til å stå imot. Og robotene vil ta over jorda.