Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pia Myrvold lager digitalt drama

Digital teknologi er inspirasjon når cyberdesigneren Pia Myrvold for alvor tar skrittet fra catwalk til teaterscene: - Men jeg er ingen datanerd, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pia Myrvold er i Norge, blant annet for å jobbe med teaterforestillingene «Paint Box» og «Female Interfaces», som hun setter opp i samarbeid med Black Box Teater i Oslo.

- Jeg har lenge jobbet parallelt med mote og kunst. For meg er det uinteressant å være designer og vise skjørtelenger på anorektiske modeller. Jeg vil ikke vise folk hvordan de skal kle seg men hvordan de skal tenke, sier Myrvold.

Multimedia-Mozart

Virkemidlene i de nye teaterstykkene blir de samme som Myrvold tidligere har benyttet på klesvisninger og utstillinger. Klærne brukes til å aktivere lys, lyd og bilder. Scenerommet brukes til videoprojiseringer og filmsekvenser.

- Jeg kaller det en multimedie-event. Hvis Mozart hadde levd i dag, ville han brukt alle disse virkemidlene. Etablerte sceneinstitusjoner som operahus må etter hvert forholde seg til at publikum faktisk sitter på Internett.

Musikaloperaen «Female Interfaces» springer direkte ut fra Myrvolds kleskolleksjon i 1996/1997. Premieren er planlaget til 2002.

- Stykket handler om at vi mennesker også har våre individuelle programmeringer. Hver enkelt aktør på scenen forteller sin historie.

Pia Myrvold skriver selv både tekst og musikk, hun har ansvaret for multimediescenografien - og tegner kostymene.

Barneforestillingen «Paint Box» handler om ei jente som oppdager fargene, og får premiere neste høst.

- «Paint Box» er jo både et dataprogram for digital tegning - og et helt vanlig malerskrin. Ideen fikk jeg fra en kollega, som skulle passe tantebarna sine. Kom, så maler vi, sa hun til ungene. Femåringen sprang til datamaskinen, treåringen hentet malerskrinet.

Samarbeidsprosjekt

Begge forestillingene hennes er en del av samarbeidsprosjektet «Samtidskunst og ny teknologi» mellom Henie Onstad Kunstsenter, Ultimafestivalen og Black Box, med støtte fra «Norge 2000». Black Box er også i dialog med Den Norske Opera, Nasjonalballetten, The English National Opera og Rogaland Teater om forestillingene.

CYBERTEATER: Pia Myrvold bruker både fargeskrin og datateknologi når hun lager multimedieteater på Black Box.