Pia Tjelta og Kåre Conradi tett på i dødlig kammerspill

- Prioriterte sex framfor å ta vare på barnet.

«Lille Eyolf» er et familiedrama og et sterkt kammerspill signert Henrik Ibsen 1894.

Vi kastets rett inn i miseren, på terrassen til ekteparet Allmers - på Nationaltheatrets Amfiscene.

Evig relevant Eyolf er et oversett barn, som dør. Foreldrene Pia Tjelta og Kåre Conradi, som henholdsvis spiller ekteparet Rita og Alfred Allmers skader barnet både fysisk og psykisk som følge av misforstått tilstedeværelse - og «psykologiske krigføring» dem imellom.

Noen som kjenner seg igjen? Ikke, rekk ei hånd i været.

- Dette har relevans til dagens samfunn. Handlingen er lagt til i dag. Vi har dissekert teksten inn til beinet, forteller hovedrolleinnehaverne Pia Tjelta og Kåre Conradi.

- Heftig sex - Det er flere lag av skyld og skam i dette stykket, sier Conradi, som både avviser sønnen sin og sin kone, fordi han dras mot sin halvsøster.

- Eylof blir delvis invalid etter at han som liten faller fra stellebordet mens foreldrene er mer opptatt av å ha heftig sex, forteller Tjelta.

Etter denne hendelsen, som skader Eylof for livet, får ekteskapet en revne i skroget som gir stadig større slagside. Da Eylof drukner relativt tidlig i stykket, knørver det hele seg til -og er halvsøsteren egentlig den vi tror?

Svensk regissør Sofia Jupither har lenge ønsket å sette opp stykket. Hun er en svensk regissør og teaterinstruktør med bakgrunn fra Kungliga Dramatiska Teatern og Stockholms Stadsteater.

- Er vi så opptatte av hvordan vi skal forholde oss til barna våre at vi glemmer å forholde oss til dem?

- Tenker vi for mye på fasade og er for lite til stede? Det er spørsmål jeg stiller. Jeg har vært i Norge og regissert flere ganger på Nationaltheatret, men har aldri jobbet med denne flotte gjengen, sier Sofia Jupither.

MISLYKKEDE FORELDRE: De er vel neppe alene om å mislykkes som foreldre, herr og fru Allmers (Kåre Conradi og Pia Tjelta). Henrik Ibsens «Lille Eyolf» har premiere på Nationaltheatret tirsdag 9. september. Bak, Eyolf (Elliot Stange).Foto: Anders Grønneberg
ROTTEJOMFRUEN: Lille Eyolf spilles av Elliot Stange (til v.) og Per Lauritz Goldmann Brandtzæg. Her sammen med Rottejomfruen, Andrine Sæther.
IBSENS MENN: Stykkets to mannlige skuespillere, Kåre Conradi, Alfred Allmers som er far til Elolf, og Hermann Sabado som ingeniør Borgheim.
LILLE EYOLF: Marte Engebrigtsen spiller Asta Allmers, Alfreds halvsøster, her sammen med Eyolf, Per Lauritz Goldmann Brandtzæg.
FRA SVERIGE: Regissør Sofia Jupither (til v.) har jobbet mye på Nationaltheatret. - Men aldri med Kåre Conradi og Pia Tjelta, sier hun.
HENGIVEN FRUE: Pia Tjelta spiller hengiven, men noe fundamentalt er gått i stykker mellom henne og mannen (Kåre Conradi) i Henrik Ibsens «Lille Eyolf».