EGET FILMPROSJEKT: Pia Tjelta har hittil vært kjent for en rekke store roller både på film, TV og teater. Nå har hun selv tatt initiativet til å lage en ny norsk spillefilm, hvor hun blir involvert både på produsent- og manussiden, i tillegg til å spille hovedrollen. Foto: CHAD BUCHANAN
EGET FILMPROSJEKT: Pia Tjelta har hittil vært kjent for en rekke store roller både på film, TV og teater. Nå har hun selv tatt initiativet til å lage en ny norsk spillefilm, hvor hun blir involvert både på produsent- og manussiden, i tillegg til å spille hovedrollen. Foto: CHAD BUCHANANVis mer

Pia Tjelta vil gjøre mer enn å stå foran kamera

Får penger til å lage film av kjærlighetsroman.

(Dagbladet.no): På en pressekonferanse i dag klokka ti åpner Filmkraft Rogaland pengesekken og deler ut 3,3 millioner til rogalendingers filmprosjekter.

En av dem det drypper på er Pia Tjelta. Nå har en av Norges mest kjente skuespillere bestemt seg for å gjøre mer enn å bare stå foran kamera.

Hatt lyst til å skape noe selv
- Filmen blir basert på boka «Det er trikken i ditt liv» av Yvonne C. Kuhn. Jeg skal co-produsere og spille hovedrollen. Men det er min idé og mitt prosjekt, så jeg kommer til å være involvert i hele prosessen. Det er det jeg har ønsket hele tiden, sier Tjelta til Dagbladet.no.

- Jeg er interessert i film langt utover det å bare stå foran kamera. Jeg har lenge hatt lyst til å være med og skape noe selv. Ofte kommer man så seint inn i prosjektene. Jeg har hatt lyst til å være med på et mye tidligere stadium, og nå får jeg muligheten til det, sier hun.

Filmen er foreløpig på idéplanet, og det er utviklingspenger hun får i dag. Hvor mye hun får, er foreløpig usikkert.

- Det er veldig hyggelig å få positive tilbakemeldinger, det betyr at noen har tro på at historien kan bli en fin film.

- Men jeg vet jo egentlig ikke om jeg får noen penger en gang, jeg fikk bare beskjed om å komme på pressekonferansen, sier Tjelta.

Men ifølge NRK Rogaland er filmen hennes en av dem som får støtte, i tillegg til filmen om NOKAS-ranet og TV-serien om Johan Harstads «Buzz Aldrin, hvor ble du av i alt mylderet?».

- Vi skal dele ut masse penger, 3,3 millioner, er alt Sjur Paulsen, daglig leder i Filmkraft, vil si til Dagbladet.no før pressekonferansen.

Forelska i historien
«Det er trikken i ditt liv» vant Gyldendals konkurranse om beste kjærlighetsroman, og kom ut i 2004. Den om handler om bibliotekaren Rita, som har en hengiven mann og en nydelig sønn. Men hun klarer ikke slutte å tenke på den store kjærligheten, som hun traff på en trikk i Praha for 2753 dager siden.

- Da jeg leste boka, ble jeg bare så forelska i historien. Jeg har gått med tanken på å lage film om den i to-tre år. Jeg ble utrolig fascinert av karakterene, sier Tjelta.

Hun skal produsere filmen sammen med Petter Wennerøe. I tillegg har hun sikret seg et sterkt damelag av medspillere. Marit Moum Aune blir regissør. Hun har blant annet jobbet med Pia Tjelta i teaterforestillingen «Få meg på, for faen» på Det Norske Teatret. Åse Marit Johansson skal skrive manus, i samarbeid med Tjelta selv. I tillegg er også Eva Sørhaug - som Tjelta jobbet med i filmen «Lønsj» - involvert i prosjektet.

Damelag
- Dere er nesten bare damer - det er det vel mange som blir glade for å høre, etter alt snakket om at det er få kvinner i norsk filmbransje?

- Ja, det skal ikke stå på meg! utbryter Tjelta.

- Tanken er å jobbe litt som en gjør i teatret. Jeg har ønsket å samle et kreativt lag som får jobbe lenge sammen før vi går i opptak, sier hun.