Pianist krever at Google fjerner kritisk anmeldelse fra lista over søkeresultater

Etter ny, omdiskutert EU-avgjørelse om «retten til å bli glemt».

KAN BLI BORTE: Får konsertpianisten Dejan Lazic det som han vil, vil ikke lenger denne kritiske anmeldelsen vises når man googler hans navn. I et slående tilfelle av Streisand-effekten er avisomtaler av hans forsøk på å skjule anmeldelsen, blitt et annet prioritert søketreff i Googles oversikt.
KAN BLI BORTE: Får konsertpianisten Dejan Lazic det som han vil, vil ikke lenger denne kritiske anmeldelsen vises når man googler hans navn. I et slående tilfelle av Streisand-effekten er avisomtaler av hans forsøk på å skjule anmeldelsen, blitt et annet prioritert søketreff i Googles oversikt.Vis mer

(Dagbladet): Siden i sommer har privatpersoner kunnet kreve, med henvisning til en kontroversiell EU-dom, at Google fjerner søkeresultater som leder til personlig informasjon de ikke ønsker å kringkaste om seg selv.

Siden da har tusener sørget for at nettsider med «feilaktig, inadekvat, irrelevant eller overflødig» informasjon ikke kommer opp i lista over søkeresultater når noen googler dem.

Nå bruker en kroatisk pianist loven for å kvitte seg med en kritisk anmeldelse av en av hans konserter, skriver avisa som i sin tid publiserte anmeldelsen, The Washington Post.

Det var i 2010 at Dejan Lazic opptrådde i den amerikanske hovedstaden med stykker av Chopin og Schubert. Teknisk korrekt, men for lite menneskelig; en hul oppvisning av ferdigheter og mindre en man kan forvente av en pianist av Lazics kaliber, var dommen fra avisas anmelder Anne Midgette.

Den ble publisert med tittelen «Gnister, men ingen flamme».

- Ikke sensur Forrige torsdag mottok avisa et brev fra Lazic der han krever at anmeldelsen, som han mener har skjemmet hans søkeresultatliste på Google i årevis, fjernet.

«Det har ingenting å gjøre med sensur eller å hindre almenhetens tilgang til informasjon», hevder pianisten i henvendelsen.

«Ofte, når jeg har vært på en konsert, leser jeg noe om det i avisene etterpå som rett og slett er for langt fra sannheten. Dette er noe jeg, som kunstner, har søkt og tilstrebet hele mitt liv: Sannheten», siteres Lazic på.

Både anmelderen og Washington Posts spaltist rister på hodet av anmodningen og at pianisten ikke reflekterer over at «sannheten» kan være en høyst subjektiv greie.

- Torpederer kunstkritikk «Lazic (og, til en viss utstreknng, EU-domstolen) synes å tro at et individ har makt til å bestemme hva som er sant om vedkommende», skriver avisa i sin artikkel om saken.

«En slik holdning torpederer selve grunnlaget for kunstkritikk, som Lazic selv mener gjør samfunnet bedre. Det ødelegger journalistikkens primære funksjon, som er å sile motstridende, individuelle fortellinger til noe som i størst mulig grad avspeiler en kollektiv virkelighet. Og det underminerer internettets store styrke, som bokholderi for vår enorme intellektuelle produksjon», skriver Washington Post.

Som ikke akter å fjerne anmeldelsen fra nettet, men heller ikke kan pålegge Googles europeiske søkesider fra å vise den når noen søker på pianistens navn.

Fjerner kritisk journalistikk Tidligere har flere kritiske, journalistiske artikler blitt fjernet fra Googles søkeresultater, på tross av at EU-domstolen er eksplisitt på at dette ikke er hensikten med loven.

Guardian har skrevet hvordan Google nå blant annet skjuler deres artikler om en skotsk fotballdommer som ble tatt i løgn og måtte slutte å dømme kamper og artikler om en advokat som ble bedrageritiltalt.

Personer som har gjort seg bemerket for sin kriminelle aktivitet har også greid å skjule Wikipedia-artikler om dem.

Tilhengerne av den nye EU-regelen peker på at den gjør det mulig for folk å gjemme informasjon som kan skade deres omdømme selv om den er feilaktig eller ligger langt tilbake i tid, og at den kan være et nyttig verktøy i kampen mot såkalt hevnporno.