Pianister med stil og kraft

Nye album fra Steve Kuhn og Dave Stapleton.

VETERANER:  Steve Kuhn (tv), Joey Baron og Steve Swallow har lang fartstid sammen, men «Wisteria» er deres første trioinnspilling. FOTO: JOHN ROGERS/ECM
VETERANER: Steve Kuhn (tv), Joey Baron og Steve Swallow har lang fartstid sammen, men «Wisteria» er deres første trioinnspilling. FOTO: JOHN ROGERS/ECMVis mer

ALBUM: Alt låter uanstrengt og elegant når pianisten Steve Kuhn (74) er i gang.

Uansett tempo og taktart klinger hver tone distinkt og perfekt, men Kuhn krysser likevel ikke grensen til det motstandsløse på sin nye «Wisteria».

KUHN/SWALLOW/BARON: Pianotrio med vitale veteraner i storform.
KUHN/SWALLOW/BARON: Pianotrio med vitale veteraner i storform. Vis mer

Her spiller han for første gang trio med to av sine samarbeidspartnere gjennom mange år, bassisten Steve Swallow og trommeslageren Joey Baron.

KUHN står for brorparten av materialet med seks melodier som høres ut som standardlåter uten å være det. Flere av dem er kjent fra tidligere Kuhn-album, og også Carla Bley, Dori Caymmi og Swallow er kreditert som komponister, den siste med to swingende hardbopmelodier.

Men tittellåten er signert Kuhn og Swallows felles arbeidsgiver på 60-tallet, Art Farmer.

Trioen tolker den nydelige balladen med varme og innlevelse, og i likhet med resten av albumet røper versjonen at Kuhn, Swallow og Baron har nok felles historie og erfaring til å framstå som et virkelig band med avklart rollefordeling. Det betyr ikke at de er låst, eksempelvis tar Swallow, med sin femstrengers bassgitar, flere melodiføringer, men naturlig nok er det først og fremst Kuhn som «forteller» melodiene i dialog med Swallow og Baron som ikke akkurat minsker energien og drivet i musiseringen.

DAVE STAPLETON Engelsk pianist med solid norsk assistanse.
DAVE STAPLETON Engelsk pianist med solid norsk assistanse. Vis mer

GJENNOM plateutgivelser med Meadow (John Taylor, Tore Brunborg, Thomas Strønen) og den unge saksofonisten Marius Neset har den engelske pianisten og plateselskapsgründeren Dave Stapleton knyttet bånd over Nordsjøen.

Med «Flight», Stapletons åttende album som leder, styrker han båndet ved å la nettopp Neset spille en vesentlig rolle i den på alle måter vellykkede musiseringen.

Stapleton tar et ambisiøst jazz-møter-klassisk-grep. Han har komponert melodiøs musikk for en klangverden der den fremadstormende, London-baserte Brodowski String Quartet dels kontrasterer, dels integreres med en perle av en jazzkvartett bestående av Stapleton, Neset, bassisten Dave Kane og trommeslageren Olavi Louhivuori (Alexi Tuomarila Trio, Mats Eilertsens SkyDive).

De fire virker forbausende samkjørt, framstår som rotfestet i 60-tallets Coltrane-ekspressivitet og swinger til tider hardt i sine egne kvartettpartier.

FLY: Saksofon, bass og trommer i labyrintisk lende.
FLY: Saksofon, bass og trommer i labyrintisk lende. Vis mer

Brodowski-kvartetten spiller med hjertet utapå når den får rå grunnen alene, og sammen er de to kvartettene mønstergyldig fusjonert i formidlingen av Stapletons komposisjoner — noen av dem korte, enkle og inderlige; andre komplekse og åpne for lange, solistiske drag fra spesielt pianist og saksofonist.

Stapleton har også lagt inn et el-piano-parti der jazzkvartetten får mer enn ett ekko av Miles Davis anno Fillmore East i uttrykket, og viser seg i det hele tatt som en sterk pianist med autoritet i både akustisk og elektrisk utfoldelse. Også Marius Neset er en sann svir i dette bandet og bekrefter at «monsterteknikken» stadig får mer substans og dybde å formidle.

TRIOEN Fly — saksofonist Mark Turner, bassist Larry Grenadier, trommeslager Jeff Ballard — debuterte på ECM med «Sky & Country» for tre år siden, og oppfølgeren, «Year Of The Snake», opererer i det samme landskapet av tett, integrert samspill og klanglig variasjon i ikke direkte iørefallende melodikk.

Turner er nok en gang mer akademisk imponerende enn bevegende der han snor plettfrie, lyse saksofontoner slangedansende over Grenadiers robuste og energiske basslinjer og Ballards pågående, vidtsøkende trommespill, og abstrakt naturlyrikk i fem små spontanimprovisasjoner bidrar ytterligere til å gjøre Fly til et band for viderekomne kammerjazzlyttere.