Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Piano-jazz så vakker at den virker berusende

Wandrups utvalgte: Brad Mehldau med raus soloboks.

ALENE MED PIANOET: Brad Mehldau fotografert under en konsert på Cosmopolite i Oslo. Hans fantastiske, nye soloboks spenner over ti år med live-innspillinger. Fire CD'er som er tematisk inndelt og grundig omtalt av pianisten selv.
ALENE MED PIANOET: Brad Mehldau fotografert under en konsert på Cosmopolite i Oslo. Hans fantastiske, nye soloboks spenner over ti år med live-innspillinger. Fire CD'er som er tematisk inndelt og grundig omtalt av pianisten selv. Vis mer

CD-BOKS: Amerikaneren Brad Mehldau (45) er et av pianojazzens vidunderbarn.

Særlig har han utviklet trioformatet til perfeksjon, sammen med bassist Larry Grenadier and Jorge Rossy på trommer.

Men han er også en formidabel solopianist, noe den som har sett ham live, vet alt om.

Nå kommer en fire CD?ers boks (eller en utgave med åtte LP?er), tematisk satt sammen av solonumre spilt inn live over en ti års periode.

22 spor, med stort spenn mellom komponistene, fra Kurt Cobain til Johannes Brahms, fra Antonio Carlos Jobim til Sufjan Stevens.

Han innleder med «Dream Brother» av Jeff Buckley og avslutter med «God Only Knows» av Brian Wilson.

Alt dette suger han på magisk vis opp i sitt eget univers og sender det tilbake til lytteren i lange, mediterende versjoner, så vakkert og inntrengende at man blir hensatt i en ruslignende eufori.

Mehldau er også en musikalsk filosof, som kommenterer hvert eneste låtvalg i det tilhørende CD-heftet.

Hans tekst er til å bli klok av, for eksempel i dette avsnittet, som forteller mye om hans metode:

«Når man spiller Monk, er det et paradoks som minner om å spille Bach: Du er nødt til å engasjere deg totalt i komponisten; du må møte Monk på hans egne betingelser. Til sjuende og sist må du gå fullstendig opp i deg selv og finne din egen måte å spille musikken på, ellers vil du bare låte tøvete. Det har i hvert fall jeg kommet til

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media