Pianolegenden er død

Oscar Peterson ble 82 år.

(Dagbladet.no): Søndag kveld døde Oscar Peterson (82) av nyresvikt i sitt hjem utenfor Toronto i Canada, melder den kanadiske kringkastingsstasjonen CBC. Mannen med den svimlende virtuose – og raske! - fingerføringen på pianotangentene, var en av jazzens aller mest populære artister, fastslår New York Times.

Peterson ble født i fattigdom i Montreal i 1925, men ble oppmuntret av sine foreldre til å fordype seg i musikken. Som 14-åring vant han en lokal talentkonkurranse som pianist, etter å ha lagt trompeten på hylla fordi en sykdomsperiode med tuberkulose hadde svekket lungene. På 40-tallet var han en stjerne i hjemlandet og særlig assosiert med datidens popmusikk: Boogiewoogie.

Da han spilte sin første konsert i New Yorks prestisjetunge Carnegie Hall i 1949, var Peterson imidlertid dedikert til jazzmusikken, og en enorm plateproduksjon – der han blant annet lagde musikk sammen med Billie Holiday, Fred Astaire, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald og Stan Getz – var i gang.

Karrieren skulle vare i et halvt århundre og bringe ham til pianokrakker i alle verdens hjørner. Oscar Petersons aller fineste periode var kanskje likevel på midten av femtitallet, da han hadde en hardswingende boptrio med gitarist Herb Ellis og bassist Ray Brown.

Pianisten etterlater seg kone og fem barn.

VAR FLERE GANGER I NORGE: Og her er Oscar Peterson foreviget i konsert på jazzfestivalen i Molde i 1987. Foto: SCANPIX
VAR FLERE GANGER I NORGE: Og her er Oscar Peterson foreviget i konsert på jazzfestivalen i Molde i 1987. Foto: SCANPIX Vis mer
LEGENDENE FALLER FRA: Den legendariske danske jazzbassisten Niels Henning Ørsted Pedersen var en av Petersons sentrale samarbeidspartnere i en lang periode. Nå er de <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2005/04/20/429359.html">begge borte.</a>