Pianoperle fra Eyolf Dale

Stortalent i full blomst på debutalbum.

DEBUT: Eyolf Dale (26) leverer en strålende solodebut med albumet «Hotel Interludes» der han viser seg som en komponist og utøver av format. Her er han på Vossa Jazz i 2008. FOTO: TERJE MOSNES
DEBUT: Eyolf Dale (26) leverer en strålende solodebut med albumet «Hotel Interludes» der han viser seg som en komponist og utøver av format. Her er han på Vossa Jazz i 2008. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM:  Med sitt første soloalbum, «Hotel Interludes», trer Eyolf Dale (26) med brask og bram inn i det norske jazzpianistlaugets fornemste sjikt. Og kanskje ikke bare det norske.

Dale viser instrumentalist- og komponistferdigheter som, i den grad omverdenen blir klar over dem, vil bli verdsatt også utenfor landets grenser.

EYOLF DALE: Knallsterk solodebut fra eksepsjonell pianist.
EYOLF DALE: Knallsterk solodebut fra eksepsjonell pianist. Vis mer

Her hjemme trådte han for alvor fram i lyset i 2008 da han og saksofonist André Roligheten vant JazzIntro som duoen Albatrosh. Siden har han tatt nye steg som utøver, komponist og produsent, inntil han nå presenterer sitt eget uttrykk i albumformat.

FRA første tone gjør Dale det klart at han har sans for fyldig, syngende pianoklang og at han tar klangbehandlingen på alvor. At venstrehånden hans er i stand til å leve sitt eget melodiske liv i tillegg til å kompe forrykende rapsodisk, blir også rimelig kjapt dokumentert. Dale besitter i det store og hele pianoteknikk som synes å sømløst forene jazz-og konservatorieskolering.

«The River of Anyder»

Stefano Battaglia Trio

Plateselskap: ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Også komposisjonene hans - to stykker for preparert piano inkludert - har denne kombinasjonen av jazz og moderne klassisk musikk i seg.

Dale er student ved Musikkhøgskolen der jazz/klassisk-virtuose Misha Alperin underviser, og det er ikke til å unngå at konturene av en vellykket kontakt synes å tre fram. Alperin-assosiasjonen er i høyeste grad ment som en kompliment, og at sider ved Brad Mehldaus spill spøker i bakgrunnen, er også å betrakte som et positivt poeng.

VINCE MENDOZA: Lekre låter i velsmurt stjerneutførelse.
VINCE MENDOZA: Lekre låter i velsmurt stjerneutførelse. Vis mer

ARRANGØR/komponist/dirigent Vince Mendozas «Nights on Earth» er et sånt prosjekt som det antakelig blir grammynominasjoner og kanskje endog -priser av: Myk, latin-melodiøs og romantisk musikk med såpass forseggjort harmonikk, melodikk og dramaturgi at den ikke låter direkte glatt; framført av stjernemusikere som gjerne stiller sine solistiske ferdigheter til disposisjon opp når velmeritterte Mendoza ringer.

Gitaristene John Scofield, John Abercrombie og Nguyen Le; saksofonistene Joe Lovano, Bob Mintzer og Stéphane Guillaume; trompetkometen Ambrose Akinmusire, trommeslager Peter Erskine, bassist Christian McBride og en drøss andre øverste-hylle-musikere, inkludert strykere fra Mendozas Metropole Orkest, er innom de 12 låtene hans i spredt orden, og alle leverer proft og lekkert.

«The River of Anyder»

Stefano Battaglia Trio

Plateselskap: ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Resultatet blir en form for sofistikert underholdningsjazz, ikke uten ett og annet dypere dykk i følelseshavet, men for det meste i rolig, gjennomkontrollert flyt på grunna.

INSPIRASJONSKILDENE er mange og mytiske for Stefano Battaglia Trios «The River of Anyder». Pianist Battaglia har skrevet all musikken, og mens tittelelva Anyder er kjent fra Sir Thomas Mores «Utopia» (ca 1516) er andre inspirasjonstekster signer bl a Rumi (ca 1250), Francis Bacon (ca 1600) og Oglala Sioux Black Elk (1932).

STEFANO BATTAGLIA TRIO: Pianotrio med myteinspirert musikk.
STEFANO BATTAGLIA TRIO: Pianotrio med myteinspirert musikk. Vis mer

Kjekt å vite, men slik triomusiseringen til Battaglia, kontrabassist Salvatore Maiore og trommeslager Roberto Dani låter, vil nok de fleste kunne se for seg et betydelig antall andre inspirasjonskilder enn de oppgitte.

Når The Guardian-anmelder John Fordham sammenlikner Battaglia-trioen med Tord Gustavsen Trio, er det lett å se poenget. Dette er melankolsk, melodiøs triojazz/kammermusikk der bass og trommer har store klanglige oppgaver i et super-transparent lydbilde, og der swingfornemmelsen aldri poengteres i rytmemarkeringen. Temperaturløst er det imidlertid ikke, og ECM-erfarne lyttere vil umiddelbart vite hva slags termometer som gir utslag.

«The River of Anyder»

Stefano Battaglia Trio

Plateselskap: ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer