Fant stjålet Picasso-maleri

Picasso-maleri verdt 250 millioner kroner funnet etter 20 år

Portrett av elskerinna Dora Maar. Ble sporet opp av «kunstverdenens Indiana Jones».

STOLT ETTERFORSKER: Arthur Brand med «Buste de Femme», som han hadde hjemme hos seg selv i påvente av den videre prosessen. Foto: Arthur Brand / AP / NTB Scanpix
STOLT ETTERFORSKER: Arthur Brand med «Buste de Femme», som han hadde hjemme hos seg selv i påvente av den videre prosessen. Foto: Arthur Brand / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Maleriet «Buste de Femme» («Byste av kvinne»), malt av Pablo Picasso i 1938, har vært forsvunnet i 20 år - inntil den nederlandske privatetterforskeren Arthur Brand nå har klart å spore det opp igjen, melder BBC News.

Bildet, som har Picassos elskerinne og muse Dora Maar (1907-1997), som motiv, er verdsatt til 250 millioner kroner.

ELSKERE: Pablo Picasso Dora Maar hadde et forhold i perioden 1936-1943. Her fotografert hjemme i Antibes på Rivieraen. Foto: NTB Scanpix
ELSKERE: Pablo Picasso Dora Maar hadde et forhold i perioden 1936-1943. Her fotografert hjemme i Antibes på Rivieraen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nøt det

Brand har en lang historie med spektakulære kunstredningsaksjoner bak seg, og kalles «kunstverdenens Indiana Jones». Etter å ha sikret bildet hadde han det hengende hjemme én natt før han ga det videre.

- Jeg nøt det i fulle drag, sier han til avisa De Volkskrant.

Han legger til:

- Alle antok at bildet var blitt ødelagt - det er det som skjer med 90 prosent av all stjålet kunst, fordi den ikke kan legges ut for salg.

Motiv for hverandre

Picasso innledet et forhold til franske Maar - som selv var anerkjent fotograf og kunstner - i 1936, og de to holdt sammen i sju år. I løpet av denne tida brukte de hyppig hverandre som motiv, og Maar tok blant annet det kjente bildet av Picasso mens han arbeider med sitt kanskje mest kjente verk, «Guernica».

Etter at forholdet tok slutt, ble «Buste de Femme» hengende på veggen hos sin opphavsmann i Frankrike fram til hans død i 1973. Deretter ble det solgt, og havnet på luksusyachten til den saudiarabiske sjeiken Abdul Mohsen Abdulmalik Al-Sheikh, hvor det ble stjålet i 1999, mens skipet lå til reparasjon på Den franske rivieraen.

I 2015 fikk Brand nyss om at et Picasso-bilde sirkulerte i Nederlands underverden, uten først å vite hvilket verk det var snakk om.

- Det ble brukt som sikkerhet; det dukket opp i en narkohandel her, fire år seinere i en våpenhandel der, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Pakket i søppelsekker

Etter å ha funnet ut at det dreide seg om Dora Maar-portrettet, sendte han ut henvendelser til folk som kunne tenkes å ha kjøpt det uten helt å vite opphavet. Tidligere denne måneden fikk han napp.

- To representanter for en nederlandsk forretningsmann kontaktet, meg. Han visste ikke sin arme råd, og trodde Picasso-bildet var del av en legitim handel. Det viste seg at avtalen var lovlig - betalingsmetoden var det ikke, sier Brand.

Forretningsmannens hjelpere fraktet så maleriet til kunstdetektivens leilighet i Amsterdam, pakket inn i et laken og svarte søppelsekker. Der ble det altså hengende over natta, før han overlot det til et forsikringsselskap.

Politiet i Frankrike og Nederland sier de ikke vil sikte forretningsmannen. Nå er det opp til forsikringsselskapet hva som skal skje med «Buste de Femme».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer