Pierce «007» Brosnan til Haugesund

James Bond-skuespilleren Pierce Brosnan blir hedersgjest under filmfestivalen i Haugesund i august. Han skal delta på Amandapris-utdelingen og presentere sin nye film «The Nephew».

Festivalsjef Gunnar Johan Løvvik er midt i innspurten av forberedelsene til den 26. filmfestivalen i Haugesund. Han synes det er fryktelig moro å kunne ønske velkommen en så stor skuespiller som Brosnan. «The Nephew» får kanskje verdenspremiere i Norge.

Det er andre gang i festivalens historie at en James Bond kommer på besøk. Roger Moore gjestet Haugesund i 1985.

- Pierce Brosnan representerer en ny tid. Han kommer ikke som James Bond, men i tilknytning til sin nye, irskproduserte film, sier Løvvik.

Spøkefull invitasjon

- Hos mannen i gata er kanskje Pierce Brosnan den mest kjente som har besøkt festivalen etter Roger Moore, sier Løvvik, men minner om at både Ben Kingsley, Jeremy Irons, Sidney Pollack og Mel Smith har tatt turen i tidligere år.

«The Nephew» ditribueres i Norge av BV-film og Bjørg Veland. Veland møtte Brosnan i Hollywood for en måneds tid siden. Hun inviterte ham spøkefullt til Norge, hvorpå han repliserte at det hørtes spennende ut.

Dermed sendte festivalledelsen en formell invitasjon, og Brosnan takket ja for få dager siden.

Fra forfører til pubvert

I «The Nephew», eller «Nevøen» som er filmens norske tittel, spiller Brosnan en mindre actionpreget rolle som den irske pubverten Joe Brady, far til en ung kvinne. 45 år gamle Brosnan, som har bodd i California i USA i en årrekke, er selv irsk.

Han har lenge ønsket å utvide sitt kreative filmengasjement, og med «The Nephew» debuterer han som produsent.

Brosnan har vært skuespiller siden han var 19 år gammel, en allsidig sådan.

Før rollen som verdens minst hemmelige agent, var han mest kjent fra TV-serien «Remington Steele». Han har også spilt i komedier som «Mrs. Doubtfire» og «Love Affair», og har hovedrollen i Richard Attenboroughs nye film «Grey Owl».

Enkemann

Brosnans første agent 007-opptreden i «GoldenEye» fra 1995, ble en formidabel suksess, deretter fulgte «Tomorrow Never Dies» i fjor, der James Bond hindrer en ny verdenskrig.

Pierce Brosnan har skrevet kontrakt på fire filmer som den evig middelaldrende helten og kvinneforføreren.

Brosnan ønsker å utvikle James Bond, gi ham mer dybde. Ian Fleming beskrev Bond som en mann med tvil, følelser og frykt, understreket Brosnan i forbindelse med James Bond-filmenes 35-årsjubileum i fjor.

Selv ble Brosnan enkemann i 1991 da hans australske skuespillerkone Cassandra Harris døde av kreft. Sammen fikk de tre barn - Charlotte, Christopher og Sean.

For halvannet år siden fikk Brosnan sønnen Dylan Thomas med den tidligere fjernsynsreporteren Keely Shaye Smith.

NY ROLLE: Pierce Brosnan skal til Haugesund å vise fram sin nye film der han spiller pubvert, ikke agent.