Piirka tatt av skjermen

Robert Stoltenbergs Piirka bannet så kraftig fra videoskjermen at tv-finnen ble bannlyst etter én kveld i Molde. I salen på den nye storstua - hotellet og kulturhuset Seilet - satt statsminister Kjell Magne Bondevik og Møre-biskop Odd Bondevik.

- Vi fant det riktig å sende hele Piirka tilbake til Finland etter fredagskvelden. Vi syntes ikke innslaget holdt kunstnerisk mål, sier Stig O. Jacobsen til Dagbladet.

Jacobsen er sammen med Erik Berg, Bjørn Rune Gjelsten og Rimi-Hagen finansfolkene bak byggingen av Seilet i Molde. Fredag kveld holdt de offisiell åpning for å feire byens nye hotell og kulturhus, Bjørnsonhuset. Det var der Piirka i pikkolodress dukket opp på storskjerm for å underholde gjestene.

Ifølge avisa Romsdals Budstikke kvidde ikke den norske tv-finnen seg for noe som helst, men slengte slibrige meldinger til så vel KrF som til Bondevik. Han bannet så det lyste i salen. Ifølge avisa uten at biskop og statsminister fikk latterkrampe.

- Ikke morsom

- Piirka var rett og slett ikke morsom denne gangen, bare bannende, vulgær og poengløs, sier Ingrid Sara Grimstad Amundsgård til Romsdals Budstikke. Hun er Ricas manager for Bjørnsonhuset.

Robert Stoltenberg var ikke i Molde under selve åpningsfesten. Han hadde på forhånd spilt inn Piirka på video, og hans budskap var av kjent type, i retning «Satan i helvete» og «Hur faen og hur i helvete».

- Vi så innslaget først da det ble vist på storskjerm, og det var ikke spesielt morsomt, derfor tok Erik Berg og jeg et kort styremøte fredag etter forestillingen. Her besluttet vi å utelate det i lørdagens forestilling. Vi tok denne beslutningen uten noe som helst press fra noen kanter, sier Jacobsen.

- Grov banning

- Hadde dere ikke sjekket hva Piirka hadde på hjertet før det ble sendt?

- Vi fikk ikke sett det hele godt igjennom før det ble sendt, og vi fant ut da at det ble i friskeste laget.

- Er dere moldensere så sarte at dere ikke tåler en dose med bannskap, og derfor må ty til litt sensur?

- Nei, men jeg skjønner hvor du vil hen. Vi er klar over at Piirka er frisk i talen, men dette var usedvanlig friskt. En ekstra effekt ble det nok at innslaget ble sendt på storskjerm med høyt volum. Det ga en særdeles grov banning. Folk som kjenner oss, vet at vi ikke er av den snerpete typen, men ganske så frodige, men denne gangen mente vi rett og slett at Piirka ikke holdt mål. Det var for svakt, ikke kunstnerisk nok, sier Jacobsen.

- Flaut og pinlig

Statsminister Kjell Magne Bondevik, biskop Odd Bondevik og Moldes KrF-ordfører Rolf Myhre møttes til hyggelig lag både før og etter forestillingen. Myhre sier til Dagbladet at de alle tre støttet arrangørens beslutning om å fjerne Robert Stoltenbergs Piirka-figur før helgas andre åpningsshow.

- Dette var bare flaut og pinlig, sier ordfører Rolf Myhre til Dagbladet.

Det var arrangøren selv som orienterte dem om atPiirka var tatt av plakaten da både ordfører og statsminister deltok i den høytidelige åpningen av «noen rom» på hotellet om ettermiddagen dagen etter åpningsshowet.

- Beskjemmet

Ordfører Myhre legger overfor Dagbladet ikke skjul på at han ble noe beskjemmet da Piirka fyrte løs fra Sky Bar med ei flaske i hånda under åpningsshowet i Moldes nye storstue fredag kveld.

- Jeg synes Stoltenberg og Piirka gikk over streken. Det var en eneste lang tirade med bannskap, og det ble litt flaut på en slik festforestilling.

Bondevik var til stede på deler av forestillingen også lørdag kveld.

<B>STERK KOST: </B>Robert Stoltenbergs Piirka-hilsen til gjestene under åpningen av hotell Seilet i Molde ble for sterk kost for publikum. Piirka ble tatt av plakaten.