Pikant avsløring i ny bok

Odd-Magnus Williamson forteller morsomt og personlig om hvordan han fant kjærligheten.

STJERNEPAR: Er Odd-Magnus og Tinashe Williamson Norges svar på Beyoncé og Jay-Z? Foto: Christian Roth Christensen
STJERNEPAR: Er Odd-Magnus og Tinashe Williamson Norges svar på Beyoncé og Jay-Z? Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Det har vært en uke i kjærlighetens tegn. I alle fall for Odd-Magnus Williamson. På onsdag kom hans bok «What is Love» - samme dag som teaterstykket med samme tittel hadde premiere på et fullsatt Centralteatret.

Pikant komikk

Som alle romantiske kjærlighetshistorier handler boka om hvordan hovedpersonen til slutt finner lykken. På veien er det fullt av hindringer som må overvinnes, så fra første setning er det duket for situasjonskomikk og selvransakelse.

Siden hovedpersonen i dette tilfelle er Williamson selv, får boka preg av en pikant personlig historie om hvordan han fant lykken med sin kone Tinashe.

Boka er bygd opp som en blanding av romantisk selvbiografi og selvhjelpsbok. Det er uten tvil den personlige historien som fungerer best. Med morsomme og overraskende anekdoter tar Williamson oss med på sin turbulente reise i kjærlighetslivet. Vi møter den pur unge forfatteren, som opplever sin første kjærlighetssorg da kjæresten i barnehagen helt uten forvarsel gjør det slutt. På fornøyelig vis beskriver han deres forhold med parterapiens språk. De hadde «planlagt ting. Visualisert fremtiden. Trent på familielivet med Barbie og He-Man». Bruddet blir et forvarsel om hans videre skjebne i kjærlighetslivet.

Erotisk vendepunkt

Da han er 30, er antall ekser og kortvarige forhold blitt så høyt at han slår opp med kjærligheten. Inntil han møter Tinashe, og deres vennskap på overraskende vis forandrer seg til forelskelse.

«Så, en kveld i Stockholm, etter en av våre dypeste samtaler, gjorde hun noe av det vakreste et menneske kan gjøre for et annet. Hun puttet penisen min i munnen sin.»

Visst er det morsomt å følge Williamson. Han skriver lett og underholdende, og eksemplet over er ikke det eneste stedet han piffer opp romantiske scener med erotiske detaljer.

Han gjør for eksempel også et poeng av at han slett ikke er den første som har sendt dickpics til kjæresten. Det gjorde da vitterlig også Fridtjof Nansen.

Men boka består ikke bare av romantiske og pikante anekdoter om hodeløs forelskelse. Under arbeidet med boka skal Williamson ha lest over 4000 sider i et bredt utvalg selvhjelpsbøker, og han refererer flittig til Sissel Gran. Til sin overraskelse oppdager han at hun ikke bare skildrer hendelser han selv har opplevd, men også diskuterer hvorfor det er så vanskelig å utvikle et forhold til det han kaller «dyp, ekte og livslang kjærlighet».

Selv om det fører til selvransakelse og refleksjoner, synes jeg ikke disse partiene fungerer like godt.

Kjærlighetens klisjeer

Det har kanskje med sjangeren å gjøre. I en komisk selvhjelpsbok er det grenser for hvor dypt man kan grave i oppvekst og traumer. Men i de beste partiene skildrer han såre og gjenkjennelige opplevelser. For eksempel om hvordan han mislyktes på skolen og ble klassens klovn og uromaker. I stedet for å bore enda litt dypere i disse erfaringene, tyr Williamson til forserte komiske skildringer. Ikke bare av seg selv, men også av kjemiske prosesser i hjernen og klisjeer om menns manglende evne til å forstå sitt følelsesliv. På scenen kan innslagene av nevrobiologi og selvhjelpsbøker suppleres med illustrerende plansjer og bilder, men i teksten får de ikke frem alvoret i boka.

Også for meg har dette vært en uke i kjærlighetens vold. Jeg har lest boka, sett stykke og tatt frem et annet kjærlighetsdrama jeg har fulgt med interesse. For noen år siden spilte Beyoncé og Jay-Z ut sin samlivskrise i full offentlighet. Ikke bare på albumene «Lemonade» og «Everything is Love», men også i sosiale og tradisjonelle medier. Sammen forvandlet de hans utroskap og svik, hennes raseri og hevn, og endelig forsoningen til et storstilt og selvutleverende drama. Underveis vokste Beyoncé som artist og Jay-Z ble ristet ut av sitt rapper-image. De viste at også popkulturen kan ta oss også langt med inn i de vanskelige følelsenes verden.

Bak fasaden!

Det forekommer meg at Odd-Magnus og Tinashe Williamson er i ferd med å bli et liknende norsk fenomen. Boka er ikke bare en spin-off av teaterstykket, men begge deler later til å inngå i deres fascinerende reality-show. Mens vi på sosiale medier kan følge deres karrière, samliv og familieliv, får vi i «What is Love» et enda dypere blikk inn i deres historie. Men for at vi virkelig skal kjenne oss igjen og bli grepet, må de også ta oss bak deres lykkelige og romantiske kjærlighet.

Likevel er det ingen tvil om at «What is Love» er en fornøyelig, velskrevet og tidvis overraskende selvutleverende utforskning av kjærlighetens viderverdigheter. Som helt sikkert vil finne både unge og voksne lesere.