Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pikant og interessant

Ingress

Meninger

At LO-ansatte streiker mot LO som arbeidsgiver er både pikant og interessant. Ingen av de involverte innrømmer at det hele er en smule pinlig. Tvert imot besvares slike spørsmål med at arbeidslivets spilleregler gjelder også der. En streik blant ansatte i LO-forbundene er selvsagt egnet til å få utenforstående til å trekke på smilebåndet. LO er jo den fremste arbeidstakerorganisasjonen og er bare arbeidsgiver av nødvendighet. Men med mange ansatte i sine medlemsforbund og i hovedsammenslutningen sentralt, drives lønnsforhandlinger der som i andre større virksomheter. Da vil nødvendigvis LO-ledelsen komme i et motsetningsforhold til sine ansatte. De har streikerett som andre arbeidstakere. Alle parter har visst at det i en gitt situasjon også her kunne ende med streik, som det altså har gjort. For første gang i historien.

Bakgrunnen for streiken er at ansatte organisert i LO-forbundet Handel- og kontor opplever at de har sakket etter lønnsmessig i forhold til andre grupper i LO-systemet. Det skal ikke ha foreligget et omforent tallmateriale som dokumenterer forskjellene. Det er dumt. Når LO opptrer på den store arenaen, kan organisasjonen støtte seg på lønnsstatistikk som er utarbeidet av Det tekniske beregningsutvalget. I det utvalget er alle parter representert i erkjennelse av at forhandlinger går lettere når det er enighet om de faktiske forhold. I tvisten mellom LO-ledelsen og de ansatte er det åpenbart ikke det.

Slike situasjoner er ikke enestående for LO. Også i andre store arbeidstakerorganisasjoner murres det fra tid til annen i rekkene over ledelsens lønns- og personalpolitikk. De ulike parter vet at dersom situasjonen spisser seg til, vil det lett bli kjent offentlig. Det vil være mest belastende for organisasjonenes ledelse, som har en politisk rolle i det store teateret. Også for LO og eksempelvis Unio, gjelder det at det bør være samsvar mellom liv og lære. Er det ikke det, vil det tære på troverdigheten og dermed på organisasjonens styrke. Nå har begge sider i den aktuelle tvisten i LO spilt ut sine kort. Alle er nå kjent med intern misnøye og at organisasjonen ikke har kommet sine ansatte i møte. LO-ledelsen har på sin side ikke vært ettergivne av frykt for pinligheter. Dermed må LO slåss mot sine egne for åpen scene og blottstille at det også på Youngstorget er økende forskjeller. Inntil det foreligger tall som beviser det motsatte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling