LEDER

Pikant og interessant

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

At LO-ansatte streiker mot LO som arbeidsgiver er både pikant og interessant. Ingen av de involverte innrømmer at det hele er en smule pinlig. Tvert imot besvares slike spørsmål med at arbeidslivets spilleregler gjelder også der. En streik blant ansatte i LO-forbundene er selvsagt egnet til å få utenforstående til å trekke på smilebåndet. LO er jo den fremste arbeidstakerorganisasjonen og er bare arbeidsgiver av nødvendighet. Men med mange ansatte i sine medlemsforbund og i hovedsammenslutningen sentralt, drives lønnsforhandlinger der som i andre større virksomheter. Da vil nødvendigvis LO-ledelsen komme i et motsetningsforhold til sine ansatte. De har streikerett som andre arbeidstakere. Alle parter har visst at det i en gitt situasjon også her kunne ende med streik, som det altså har gjort. For første gang i historien.

Bakgrunnen for streiken er at ansatte organisert i LO-forbundet Handel- og kontor opplever at de har sakket etter lønnsmessig i forhold til andre grupper i LO-systemet. Det skal ikke ha foreligget et omforent tallmateriale som dokumenterer forskjellene. Det er dumt. Når LO opptrer på den store arenaen, kan organisasjonen støtte seg på lønnsstatistikk som er utarbeidet av Det tekniske beregningsutvalget. I det utvalget er alle parter representert i erkjennelse av at forhandlinger går lettere når det er enighet om de faktiske forhold. I tvisten mellom LO-ledelsen og de ansatte er det åpenbart ikke det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer