Piken fra havet

MALMØYA (Dagbladet:) - Jeg har jukset litt og tatt med en stein hjemmefra, sier skuespiller Gørild Mauseth. Da hun kom nordfra nylig, hadde hun kofferten full av stein. For i Kjøllefjord finnes ikke trær.

Gørild Mauseth hadde et jordbærsted på Malmøya i Oslofjorden. Ei lita strand ved havet, fredelig og full av stein. Det var bare så forbasket vanskelig å finne den igjen.

- Jo, her tror jeg det er! Vi parkerer ved et indremisjonshus, og mens Gørild bytter fra sandaler til joggesko, fisker fotografen fram piknikkorga. - Nei, det var ikke her likevel. Men Solvik, det hørtes kjent ut, sier Gørild tilbake i bilen med nesa i kartet. - Vi prøver.

Ut med jordbær og bagetter, ned mot havet, rundt omkring. - Det er ikke her. Men det er fint her uansett. Jeg tror jeg har evnen til å finne et jordbærsted uansett hvor jeg er, ler Gørild.

Steingal

Havet er blått og småsteinen stikker i baken, men ingen av dem er så fine som hjemme i Kjøllefjord. - Se på denne, er den ikke fantastisk! Den fant jeg på Ørntind, sier Gørild, og plukker fram en liten, flerfarget stein fra veska.

- Jeg har alltid samlet på steiner, de er skattene mine.

Gørild Mauseth er oppvokst i fjæresteinene i Kjøllefjord i Finnmark. Der er ikke «Faust» dagligkost. - Som liten drev jeg med sport og sang i alt fra kirkekor til rockeband, men jeg var for liten til å være med i teaterlaget. Som 17-åring bestemte jeg meg for å bli skuespiller, men det tok en stund før jeg torde å si det til meg selv. Jeg visste jo ikke engang hvordan man ble skuespiller, ler Gørild.

Som 19-åring søkte hun Teaterhøgskolen. Som 20-åring kom hun inn. I høst er hun med i både festforestillingen og Holbergs «Den stundesløse» på National. - Først trodde jeg det var et hinder hvor jeg kom fra og hvordan jeg snakket. Nå vet jeg at det er en styrke.

Skuespillerdrømmen sprang ut av nysgjerrigheten og uttrykksbehovet. - Jeg sanser veldig sterkt. Jeg er et følelsesmenneske for helvete.

Amanda

Gørild fikk Amanda for rollen som Lillian i Knut Erik Jensens film «Brent av frost», og på nyåret kommer hans neste «Når mørket er forbi». Gørild spiller Doris, og også denne gangen spiller hun kjæresten til Stig Henrik Hoff.

- Stig Henrik og jeg har innført et nytt begrep, arctic acting. Denne gangen hopper vi i Barentshavet i 40 kuldegrader. Det handler om å overleve, ler Gørild. Forrige gang skapte de filmhistorie ved å elske i en båt full av sprellende sei.

- Jeg gjorde det fordi det føltes riktig i forhold til filmen. Ellers ville jeg aldri gjort det. Selv føler jeg at jeg har vært mer naken i «Brent av frost» enn i de scenene der jeg ikke hadde klær.

Verre enn i Italia

«Når mørket er forbi» er en vinterfilm. Derfor har Gørild feriert i fire uker med solfaktor 35. Det var verre i Italia enn i Nord-Norge.

- Skriv at jeg er blek, men fattet. Jeg er sikkert den blekeste skuespilleren du har møtt, jeg har bare fått fregner, ler Gørild Mauseth.