Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Piken med kiloene

I starten er det vanskelig å holde seg alvorlig. Er det virkelig mulig at verden skal vite dette? At Monica Lewinsky ble nektet en Snoopy-telefon og en Mikke Mus-kjole i sin barndom? At hun ikke er et åndsmenneske, men en spesialist på grisevitser? Helt til det midtveis i boka går opp for leseren at historien er alvor. Et alvor så blodig at det var svært nær å felle USAs president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva mener du om Monica-sirkuset?

«Det handler om hvordan en umoden og følsom ung kvinne kom til Washington og falt for verdens mektigste mann, som selv hadde sine synder og laster på samvittigheten,» skriver forfatteren Andrew Morton i innledningen. Men mest av alt handler det om hvilke usannsynlig sterke politiske krefter denne yppige praktikanten i Det hvite hus ble utsatt for. Det som gjør størst inntrykk i boka «Ærlig talt» er Monicas skildring av hva som skjedde da hun ble innbrakt av Kenneth Starrs agenter til et hotellrom i Washington.

  • Monicas skjebne er fett. Hun var en lubben jente i suksessfabrikken Beverly Hills, og er det et sted på denne jordoverflaten man ikke skal være litt rund og god - så er det i Beverly Hills. Overvekten gjorde henne usikker og ga henne lav selvfølelse. Dette er igjen forklaringen på hvorfor hun hele tida faller for gifte menn, presidenten inkludert. Hun føler seg egentlig ikke verdig til et helt forhold.
  • Kroppsvekten forfølger henne, inn i forholdet til Bill Clinton, inn i «vennskapet» med Linda Tripp og til slutt inn i isolasjonen i Watergate-komplekset. Det er vekten som avgjør at kjolen med sædflekkene ikke blir renset og det er presidentens bemerkning om at hun har slanket seg som setter fart i forholdet.

Et snodig forhold. Monica sniker seg inn i det ovale kontor, blir lurt inn via signaler på parkeringsplassen eller rusler tilfeldig i gangen utenfor og blir kalt inn. Og der inne har de oralsex og utveksler morsomheter. Det fantastiske med denne skildringen er at kvinnebedåreren fra Arkansas tror at ingen ser eller hører dem.

  • Monica er intet offer. Det er hun som er den offensive. Til tider driver hun ren terror for å få presidentens oppmerksomhet. Hun vil gjerne ligge med han, men han vegrer seg. Det er et poeng i forhold til Clintons påstand om at han ikke hadde sex med henne. Bill Clinton tilhører generasjonen før p-pillen, hvor alt var ok så lenge det ikke ble barn av det. Bare samleie var sex.

Den som håper å få vite mer om sigaren vil bli skuffet, mens derimot bakgrunnen for flekkene på kjolen er detaljert beskrevet.

  • Hvorfor skal vi lese enda mer om dette, hvorfor skal vi bli informert om at Monica var jomfru til hun var 19, at hun hadde en abort samtidig med forholdet til Clinton og at hun fikk vite om foreldrenes skilsmisse på Hamburger Hamlet på Sunset Boulevard? Jo, fordi Monica ufrivillig ble en brikke i et beinhardt politisk spill. Hun ble forrådt av Linda Tripp. En kvinne som blir framstilt som en egoistisk, hevngjerrig og grusom heks. Hun la en felle for Monica, slik at hele affæren ble spilt inn på bånd. Tripps motiv for ondskapen er litt uklart, men hun er parat når Kenneth Starrs kumpaner vil bruke henne. Etter dette ble Monica utsatt for en behandling som er svært langt fra prinsippene i rettsstaten. Ifølge henne selv ble hun stengt inne på et hotellrom uten å få vite hva hun var tiltalt for. Hun fikk ikke snakke med advokat og ble truet med 27 år fengsel. FBI-agentene lekte med våpen og kom stadig med trusler dersom hun ikke samarbeidet.
  • Historien som fulgte kjenner vi fra sommerens såpeopera. Korsfarerne mot Clinton seiret ikke, og tilbake står Monica og «savner ham så inderlig». Bak seg vil hun for alltid ha historien om hvordan et ulovlig forhold utviklet seg til en fullskala riksrettsak. I boka står det også at Monica alltid har hatt sans for drama og har hatt en tendens til å sammenlikne livet med et filmmanus. Det fikk hun oppleve. Der fantasien slutter, begynner virkeligheten.
MONICA, MONICA, MONICA: Hun er på kort tid blitt en av verdens mest berømte og omdiskuterte personer.