«Pikk» på Tøyen vekker oppsikt

Mandag reises et monument i Tøyenparken som skal symbolisere karbonfangst og -lagring. Bestillingen fra kunstneren var tydelig: «Tenk pikk og pupper».

KUKUNST: Mandag ble dette «pikk»-monumentet reist i Tøyenparken i Oslo. Monumentet er en del av Norsk Skulpturtriennale som åpner i Tøyenparken på lørdag. Video: Kjetil Stoveland Vis mer
Publisert

Mandag reises det spesielle kunstverket i Tøyenparken i Oslo. Monumentet skal vise den norske satsingen på karbonfangst og -lagring, og inneholder et noe uvanlig motiv. Motivet har nemlig flere likheter med en penis.

Håndverksfirmaet Kvass har laget kunstverket, basert på skisser fra kunstneren Sebastian Makonnen Kjølaas.

- «Tenk pikk og pupper» sa Kjølaas da han presenterte figuren, ifølge håndverker og eier av Kvass, Njål Andreassens uttalelse til Gudbrandsdølen Dagningen.

- Ja, det kan være både pikk og pupper. Akkurat som i karbonfangst og -lagring, så får man i pose og sekk. Det kan både være en penis og pupper og rumpe, sa Kjølaas til Dagbladet i mai.

Karbonfangst og -lagring går for øvrig ut på fange Co₂ i atmosfæren og lagre det under bakken, for å få ned klimagassutslippene.

- Grotesk og vulgært

Monumentet er en del av Norsk Skulpturtriennale som åpner i Tøyenparken på lørdag. Uten om Kjølaas, skal over 30 andre kunstnere vise fram sine verk i parken.

Dagbladet møter Kjølaas idet monumentet holder på å bli reist i Tøyenparken. Han sier monumentet tar utgangspunkt i gargouiller, som er en variant av de groteske hodene som kaster vannet vekk fra gotiske katedraler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer