Piller eller prat?

I fjor handlet vi antidepressiver for 600 millioner. Det tilsvarer et nytt operahus hvert fjerde år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Salget av medisin mot depresjon har eksplodert etter innføring av de nye antidepressiva (SSRI). Salget ble doblet fra 1989 til 1999, og bare fra 1999 til 2000 økte det med 14 prosent. I fjor handlet vi antidepressiver for 600 millioner. Det tilsvarer et nytt operahus hvert fjerde år. Skal offentlig finansiering av slikt forbruk forsvares, må positiv nettoeffekt kunne dokumenteres utvetydig.

Myndigheter og fagfolk har tatt for gitt at slik dokumentasjon foreligger. Det gjør den ikke, om vi stiller samme krav her som til annen medisinsk forskning. Dette skyldes blant annet metodeproblemer, uetterrettelig publiseringspraksis og liten åpenhet blant fagfolk for å diskutere vanskene.

Gode medikamentforsøk bør normalt være «dobbelt blinde», slik at verken pasient eller behandler vet når det gis virksom medisin og når det gis uvirksom narremedisin (placebo). Bare ved slike «blindforsøk» kan vi utelukke at virkningen skyldes annet enn medisinens kjemiske sammensetning, for eksempel forventning og tro.

I forsøk med antidepressiva er slik blindtesting umulig. Pasienten merker om pillene virker, enten ved endret humør eller ved bivirkninger. Kravet om «blindhet» er da brutt, og undersøkelsen ødelagt. Nær all sammenligning mellom antidepressiva og narremedisin rammes av denne kritikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer