Pils er ikke narkotika

Det er et paradoks at man kan bli sendt til Afghanistan som 18-åring for å krige for Norge, men at man kan ikke kjøpe seg en gin tonic på bar.

Meninger

Behandler du folk som barn, så vil de oppføre seg som barn. Norsk alkoholpolitikk har skapt dårlig drikkekultur, straffer vanlige folk og hjelper ikke de som sliter.

Øl gjemt bak presenninger, klokkeslettreguleringer, høye alkoholavgifter, sensur og informasjonsforbud hjelper ikke hverdagen til de som har problemer med alkohol. Derimot gjør det hverdagen vanskeligere for vanlige folk som har et normalt forhold til alkohol.

Det er et paradoks at man kan bli sendt til Afghanistan som 18-åring for å krige for Norge, men man kan ikke kjøpe seg en gin tonic på bar. Moralistene har fått bestemme retningen i norsk alkoholpolitikk.

Tankegangen er at vanlige mennesker ikke vet sitt eget beste. Når man har en politikk som hiver en svart sladd på et glass med øl så har det gått for langt. FpU mener vi må slutte å behandle pils som narkotika. Vi vil liberalisere norsk alkoholpolitikk for å gi folk og næringsliv mer ansvar og frihet.

Samtidig vet vi at mange i Norge sliter med alkohol. Men løsningen på dette er ikke høye alkoholavgifter eller begrensninger i åpningstid. De som har problemer med alkohol får tak i alkohol uansett. Skal vi hjelpe de som sliter med alkoholproblemer må vi ha verdens beste rusomsorg.

Frp fremmet en helhetlig plan for rusomsorg, med 55 konkrete tiltak.Tiltakene gikk på forebygging og behandlingstilbud, helhetlig arbeid målrettet direkte mot de som sliter med rus har man muligheten til å hjelpe de som faktisk sliter. Vi ønsker bedre oppfølging av rusavhengige, og muligheten til å la rusmisbrukere i større grad få behandling på private institusjoner. I dag er det dessverre slik at mange rusavhengige må stå i kø for å få et behandlingstilbud.

Frp fikk ros av en rekke fagfolk og frivillige organisasjoner for tiltaksplanen. Dessverre valgte samtlige andre partier på Stortinget å stemme ned Frps forslag.

Dette viser også noe av dobbeltmoralen i norsk alkoholpolitikk. Alle partier på Stortinget unntatt Frp er for høye alkoholavgifter og forbud som rammer hele befolkningen. Men når det kommer til å hjelpe de som faktiske sliter med alkohol er viljen til å hjelpe ofte mindre.

Jeg vil ha en alkoholpolitikk som gir frihet til alle, men som tar ansvar for de få som sliter. Det får du kun med Frp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.