Pimp my kjøkken

Fin, liten historie om et kjøkken ingen liker.

Terning4 Norsk dokusåpe. Premiere på TV3 i kveld kl. 20.00 TV: I utgangspunktet frykter jeg det verste: Bli med når Norges peneste dame viser oss Norges styggeste rom. Hm, kinky. Og de første minuttene av programmet stryker mine fordommer medhårs. På laget har Miss Norge 2002 fått med seg en australsk multikunstner og en blid fyr fra «Homsepatruljen», Halvor Bakke, som reagerer fysisk på synet av stygge kjøkkenfliser og som litt ofte finner det passende å si: «Å, fy filler’n!»

Og selvfølgelig er dette et «nyutviklet norsk programkonsept». Hvem andre enn oss nyrike, usikre nordmenn kunne finne på å lage dokusåpe om de av våre stakkars landsmenn som ikke investerer penger og tid i å pusse opp heimen og finstemme sine møbelestetiske smaksløker.

Mor stjeler showet

Men så dukker det første «offeret» opp. Han heter Fredrik, er 22 år og har arvet sine besteforeldres leilighet i en drabantbyblokk i Oslo. Kjøkkenet består av glorete 70-tallselementer som i små doser kunne passet inn på et 2000-tallskjøkken av det mer trendy-kreative slaget. Det blir plass til noen «å-fy-filler’n» før Fredrik jages på dør og eksorsist-snekkerne setter i gang med å renske leiligheten for den redselsfulle smaken til de som bygde landet.

Og det er her programskaperne gjør et klokt valg. I stedet for å fokusere på skapopphenging, gulvlegging og annen forutsigbar snekkerporno, blir vi kjent med Fredriks mor. Hun kommer innom med mat til poden og seinere kommer Miss Sørland, som viser seg å ha bra mennesketekke, hjem til mor på kaffe og kake. Vi ser bilder av besteforeldrene i det redselsfulle kjøkkenet og mor sier at hun aldri tenkte på det som stygt, fordi bestemor holdt det så fint.

Et rom med historie

Multikunstner Elwin Bradshaw skjønner dette, og bestemmer seg for å lage noe nygammelt ut av de rødbrune flisene, noe som kan minne Fredrik om bestemor. Til slutt, når hele familien kommer på besøk for å inspisere den lekre forvandlingen, er det ikke vanskelig å bli rørt når mor feller en tåre fordi kjøkkenet hun vokste opp i er borte, samtidig som sønnen har fått noe han lenge har ønsket seg.