Pinglebøker selger nesten like godt som «Fifty shades»

Den søkkrike forfatteren bak leder fortsatt den lokale speidertroppen.

(Dagbladet:) Sist uke ble det klart at den nyeste boka i Jeff Kinneys suksesserie «Pingledagbøkene» - «Femte hjul på vogna» - kniver mot «Fifty Shades» på bestselgerlistene, og har sneket seg inn mellom bind tre og to av erotikkserien.

Situasjonen er mildt sagt oppsiktsvekkende. De fire mestselgende bøkene i Norge for tiden er enten barnebøker eller erotisk litteratur. Jeff Kinney har solgt over 200 000 bøker i Norge hittil i år, med et totalopplag på 393 000. Også norske barn er gærne etter Pingla.

- Surrealistisk
I USA er suksessen om mulig enda større. Filmene har for lengst begynt å komme ut. Men selv om det begynner å bli noen år siden Kinneys braksuksess begynte - i løpet av de siste årene har han spist middag med Obama og blitt invitert til Davos - stiller han seg merkelig uforstående til det som skjer.

- Det hele er veldig surrealistisk, og hver dag blir bare merkeligere, skriver han til Dagbladet.

Normalt
Livet hans er fortsatt så normalt, der han bor i Massachussetts med en kone og to barn. Han har ikke sagt opp sin gamle jobb som dataspillutvikler. Det eneste han har påkostet seg med bestselgerpengene, er nabohuset, som han bruker til å skrive i.

- Og jeg er leder for den lokale speidertroppen og trener en av ungenes idrettslag. Du kan si livet mitt finnes i to versjoner: det virkelige og det surrealistiske.

Hardt arbeid
Men inntrykket av en helt vanlig mann som «tilfeldigvis» skjøt gullfuglen er ikke helt sant.

- Jeg jobbet i åtte år med boka før jeg viste den til noen, forteller Kinney.

Opprinnelig skulle pingla bli en tegneserie. Ironisk nok var det nærmeste Kinney kom den drømmen en stripe i universitetsavisa.

Mesterens tips
- Har du noen triks til en som vil skrive bestselgerlitteratur for barn?

- Opprinnelig skrev jeg boka for voksne, det var forleggeren som foreslo å gjøre Pingla til en serie for barn. Jeg tror hemmeligheten bak å skrive for barn er å ikke skrive «ned» til dem. Mine vitser er rettet til et eldre publikum med en velutviklet ironisk sans - skriver du for dem, vil ungene komme deg i møte, skriver Kinney.

- Og du kan ikke basere arbeidet ditt på en gimmick. Det må være sannhet i skrivinga di hvis den skal finne klangbunn hos folk.

Den siste boka, «Femte hjul på vogna», er nylig utkommet på norsk. Den er Kinneys favoritt.

- Den utforsker fjortisromanser, et tema jeg mener er spekket med komikk.