SJELDENT GJENSYN: I 2005 opptrådte de gamle Pink Floyd-kollegene og David Gilmour og Roger Waters på scenen sammen i Hyde Park i London. I åresvis har de vært i strid om rettighetene til Pink Floyd-navnet og de legendariske innspillingene. Bandets siste plate ble "The Endless River", som var deres første samarbeid på 20 år.  Foto: John D. McHugh/AFP/Dagbladet
SJELDENT GJENSYN: I 2005 opptrådte de gamle Pink Floyd-kollegene og David Gilmour og Roger Waters på scenen sammen i Hyde Park i London. I åresvis har de vært i strid om rettighetene til Pink Floyd-navnet og de legendariske innspillingene. Bandets siste plate ble "The Endless River", som var deres første samarbeid på 20 år. Foto: John D. McHugh/AFP/DagbladetVis mer

Pink Floyd-brødrene Gilmour og Waters med praktutgivelser

Wandrups utvalgte: Supergruppas stemme med nytt album.

CD: David Gilmour er ute med sitt fjerde soloalbum siden 1978, «Rattle That Lock».

I likhet med det forrige, «On An Island» (2006) er det fylt med både instrumental- og vokalpartier som gir smektende minner om Pink Floyd på sitt mektigste.

Han var tross alt gruppas stemme og stratocaster-magiker. Takket være den evige konflikten med tidligere kollega Roger Waters pryder ikke Pink Floyds navn coveret.

Plata kommer i mange innpakninger, med og uten billedlagte blu-ray-spor, alternative versjoner, fotoalbum, vinylutgaver og så videre. Hva man velger, spørs på samlergleden og lommeboka.

Det er liten tvil om at Gilmour, som i 2003 ble «kommandør av Order of the British Empire», holder stilen, med låter som reflekterer hans liv som snart 70 år gammel.

Roger Waters har på sin side ikke utgitt noe regulært studioalbum i eget navn siden «Amused To Death» (1992). Det er til gjengjeld nylig utgitt i en luksusutgave, med en høyoppløst blu-ray-versjon som bonus.

Albumet er et mektig og dramatisk konseptalbum med lydeffekter, dystopiske visjoner og kritiske kommentarer til det moderne samfunnet.

Foruten Waters deltar første verdenskrigsveteranen Alf Razzell, gitarhelten Jeff Beck og sangerinnen P.P. Arnold.

Waters har sagt at dette albumet hadde vært betraktet som en klassiker om det hadde vært signert Pink Floyd.

Det hadde kanskje «Rattle That Lock» også.