Pink Floyd-protest på «The Wall»

Okkuperer vegg under Live 8 i London.

LONDON (Dagbladet.no): David Fife er så glad i Pink Floyd at han bruker deres ord for å vise hvor viktig han mener Live 8 er. Han har okkupert en midlertidig vegg på konsertområdet i Hyde Park i London.

«Don\'t accept that what\'s happening is just a case of others suffering or you\'ll find that you\'re joining in the turning away», skriver David Fife på veggen utenfor Live 8-området i Hyde Park.

Det er hans måte å fortelle folk at de ikke må snu seg vekk.

- Problemet med å samle inn penger er at de aldri går til dem som trenger det mest. Jeg har respekt for Live 8 fordi det ikke er en pengeinnsamlingsaksjon. Det viktige er å få folk til å bry seg. Det kan bli startmotoren til varig endring i verden, sier vegg-aksjonisten, som tar med seg mamma på gigantkonserten.

I telt

Konsertpublikummere har rigget seg til i telt i Hyde Park lenge før den første artisten går på scenen. Simon Richardson (22) og Stuart Roberts (23) var blant de første som kom.

Guttene bor i badebyen Hastings sør i England, og tok tog inn til hovedstaden. Det var Stuart som var den heldige vinneren av billetter i SMS-lotteriet som gir plass i parken.

- Jeg fikk være med for å se Pink Floyd. Jeg har digget Pink Floyd siden jeg ble født. For Stuart er det Paul McCartney som er den største, sier Simon.

PINK-PROTEST: David Fife liker Pink Floyd og liker Live 8. Men han liker ikke folk som ikke bryr seg. Han okkuperer en vegg i Hyde Park for å gi sitt budskap: Ikke snu deg vekk. Foto: Jytte Nielsen
PINK-PROTEST: David Fife liker Pink Floyd og liker Live 8. Men han liker ikke folk som ikke bryr seg. Han okkuperer en vegg i Hyde Park for å gi sitt budskap: Ikke snu deg vekk. Foto: Jytte Nielsen Vis mer

Han har ekstra grunn til å glede seg fordi Pink Floyd stiller med full originalbesetning - og det er første gang på 24 år.

Også Teresa Bailey og Sharon Eames ligger i telt - et storblomstrete flower power-telt spesielt innkjøpt for anledningen.

- Jeg liker alt som er annerledes, sier Sharon, mens Theresa er kledd for å matche teltet.

- Og vi som har vært på McDonalds og handlet. Det er jo det motsatte av det Live 8 står for. Så flaut at dere kom akkurat nå, sier hun og ler.

Spår kaos

Det er ventet enorme folkemengder og stort trafikk-kaos i London. Som om ikke Live 8 med minst 200 000 konsertgjengere skulle være nok, er det både Wimbledon-turnering og homoparade i byen.

Gay Pride-paraden begynner i Park Lane like ved Hyde Park og går i retning Piccadilly Circus mellom 12.00 og 15.00.

Nettopp klokka 12.00 åpnes også portene inn til den store konserten. Selv om politiet har advart folk mot å komme til Hyde Park uten billett, forventer både politi, sikkerhetsfolk og arrangører at folkemengden blir større enn de 200 000 som nå har fått billetter.

Transport of London har oppfordret alle kollektivreisende til å beregne god tid, og har stengt to av t-banestasjonene som ligger nærmest Hyde Park for å unngå at trengselen blir så stor at folk trampes ned eller blir skadd av presset.

Av sikkerhetsgrunner har London-politiet også stengt av flere gater rundt parken ved konsertslutt. Samtidig lover National Rail lengre tog på langdistanserutene på vei ut av byen. Mange briter fra andre steder i landet har reist inn til byen i håp om å få med seg maratonkonserten, og enda flere ventes i morgen.

FØRST PÅ PLASS: Simon Richardson (22) og Stuart Roberts (23) var blant de første som kom til Hyde Park i dag. De har ligget i telt siden seks-sju i morges.
JOBBER GRATIS: Sikkerhetsvaktene (fra Sør-Afrika) og Chris Marley (fra Australia) jobber gratis for Live 8.
LIVLIG PÅ LIVE 8: Matthew Colbert (med tilnavnet Nut Nut) er bare 19 og for ung til å huske Live 8. Men med venninna Gill Newton lager han gjerne liv på Live 8. Her med tatoveringa \'Your name\' på rompa.
FLOWER POWER: Teresa Bailey og Sharon Eames har kjøpt blomster-telt for anledningen.