Pink Floyd-stjerna anklages for antisemittisme

En svevende gris er årsaken.

ANKLAGES: Norgesaktuelle Roger Waters, kjent fra bandet Pink Floyd, anklages for å ha kommet med antisemittiske ytringer under sin konsert i Belgia for to uker siden. Foto: Scanpix
ANKLAGES: Norgesaktuelle Roger Waters, kjent fra bandet Pink Floyd, anklages for å ha kommet med antisemittiske ytringer under sin konsert i Belgia for to uker siden. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Da Roger Waters, kjent fra det populære bandet Pink Floyd, holdt en konsert i Belgia for noen uker siden hisset han på seg det jødiske samfunnet.

Svevende gris Under konserten svevde en flyvende ballong formet som en gris over publikum. På grisen var det trykket en rekke diktatoriske symboler og det jødiske symbolet davidstjerna.

- Jeg kom til konserten fordi jeg liker musikken hans, uten å vite noe om hans politiske holdning til Israel, forteller israelske Alon Onfus Asif til Huffington Post.

- Jeg hadde det veldig moro helt til jeg oppdaget at det var malt en davidstjerne på den flyvende grisen. Det var det eneste religiøse symbolet blant symboler for fascisme, diktaturer og menneskeundertrykkelse. Waters ga med dette uttrykk for en antisemittisk holdning, sier Onfus Asif videre.

Som svar på anklagene har Rogers selv skrevet et åpent brev på Facebook der han forsvarer og forklarer det han gjorde.

Palestinaforkjemper Roger Waters har lenge kjempet for Palestinas rettigheter, og i 2011 oppfordret han andre artister til å bekjempe okkupasjonen i Palestina gjennom et åpent brev.

Waters uttrykte i brevet at han ville at andre skulle bli med på en kulturell boikott av Israel. Han gjorde det også klart av brevet at han ikke er antisemittisk, men snarere en tilhenger av grunnleggende menneskerettigheter, ifølge avisa Haaretz.

Den tidligere Pink Floyd-vokalisten har brukt oppblåsbare griser påmalt politiske budskap i en årrekke, men dette skal være første gang han har involvert jødiske symboler. «Tortur sjemmer oss alle», «Gi folket deres land tilbake» og «Alle religioner splitter oss», er blant budskapene grisen tidligere har vist frem.

Spiller snart i Norge 14. og 15. august spiller stjerna på Telenor Arena i forbindelse med sin «The Wall»-turnè.

POLITISK GRIS: Roger Waters har lenge brukt denne flyvende grisen som en politisk budbringer under sine konserter. Foto: Scanpix
POLITISK GRIS: Roger Waters har lenge brukt denne flyvende grisen som en politisk budbringer under sine konserter. Foto: Scanpix Vis mer

Den forestående konserten ble fremført på samme arena for to år siden, og Waters har tidligere antydet at dette kan være hans siste store verdensturnè.

Stjerna skal fremføre Pink Floyds konseptalbum «The Wall», som ble utgitt i 1979. Da han holdt samme konsert i Norge i 2011 var både hoved- og ekstrakonserten utsolgt, og Dagbladets anmelder gav den terningkast 4.

NORGESKONSERT: Om snaue to uker spiller Roger Waters på Telenor Arena. Hans forrige norgesbesøk var i 2011 i forbindelse med den samme turneen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
NORGESKONSERT: Om snaue to uker spiller Roger Waters på Telenor Arena. Hans forrige norgesbesøk var i 2011 i forbindelse med den samme turneen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer