Pinkers agenda

Når Pinker fremhever 70- og 80-tallet som det store bruddet, så må det forstås som en del av hans store prosjekt om å ta rotta på venstresiden, politisk korrekthet og sosiologien.

UNDERLIGGENDE AGENDA: Er det virkelig nødvendig å «ta» 68-erne enda en gang for å fremføre tesen om at verden blir bedre? Sannsynligvis avslører disse elementene i Pinkers bok hans underliggende agenda, skriver artikkelforfatteren. Foto: Prakash Singh/SFP/Scanpix
UNDERLIGGENDE AGENDA: Er det virkelig nødvendig å «ta» 68-erne enda en gang for å fremføre tesen om at verden blir bedre? Sannsynligvis avslører disse elementene i Pinkers bok hans underliggende agenda, skriver artikkelforfatteren. Foto: Prakash Singh/SFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mye kunne vært sagt om Steven Pinkers store bok om voldens historie, og Hans Jacob Orning gjør noe av det i Dagbladet 21.03.2012. På en måte er det prisverdig at noen tar fatt i den rådende kulturpessimismen som råder i deler av samfunnsvitenskapen, samtidig blir han mottatt med forbløffende lite kritikk.

Det er helt fint å hevde at verdenshistorien preges av sivilisasjonsprosess, selv om dette er ytterst problematisk. Men det blir veldig rart når Pinker sier at sivilisasjonsprosessen stoppet opp med studentopprøret og en slags venstresides kulturelle og politiske dominans i et par ti-år. I det som er kapittel 3 i boken hans fremfører Pinker en lang rekke dårlig begrunnede og problematiske påstander.

Er det virkelig nødvendig å «ta» 68-erne enda en gang for å fremføre tesen om at verden blir bedre? Sannsynligvis avslører disse elementene i Pinkers bok hans underliggende agenda.

Pinker hevder altså at flere tusen år med sivilisering ble brutt da ungdommene ville ha «peace and love». Det store sivilisasjonsbruddet oppsto med hippiene, hasj og Hair. Studentopprør, subkulturelle avvikere som motsatte seg autoritet og aksept for stadig flere avvikere, alt dette er tegn på sivilisasjonens oppløsning. For radikalernes kulturelle hegemoni sammenfalt med store økninger i kriminalitetsratene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer