Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Pinlig å være vitne til forvirringen dere har skapt

Gørild Mauseth gir Kosmorama skylda for at samarbeidet om Hurtigrute-filmfesten havarerte.

GIR IKKE OPP: Skuespiller Gørild Mauseth og ektemannen Tomasso Mottola jobber for å holde prosjekt Flytende Film Festival på Hurtigruten flytende. Foto: Truls Brekke.
GIR IKKE OPP: Skuespiller Gørild Mauseth og ektemannen Tomasso Mottola jobber for å holde prosjekt Flytende Film Festival på Hurtigruten flytende. Foto: Truls Brekke. Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Samtidig er det klart at Mauseth og hennes italienske produsentektemann Tomasso Mottola prøver alt de kan for å holde prosjekt Flytende Film Festival på Hurtigruten flytende.

I et brev til en rekke mulige samarbeidspartnere kommer det fram at de har opprettet et nytt, norskeid selskap, Orto Polare AS, som nå skal lede prosjektet.

«Orto Polare AS innehar alle rettigheter og har som mål å ivareta og fortsette arbeidet med å fullføre denne innovative ideen,» heter det i brevet, der det også opplyses om at Hurtigruten AS fremdeles er positiv og interessert i videre samarbeid.

Planen er nå å få festivalen i gang i 2010, og det jobbes med å få til en finansiering av prosjektet, både i Norge og Italia, samt andre utenlandske partnere.

«Vi har fortsatt like stor tro på dette prosjektet og ønsker å gå tilbake til den originale ideen: Å involvere alle de norske filmfestivalene, samt andre interesserte partnere langs hele kysten,» skriver Mauseth og Mottola i brevet.

Skjær i sjøen
Ekteparet kom med ideen til denne filmfestivalen allerede i 2007, men prosjektet har støtt på en rekke skjær i sjøen. På et tidspunkt gikk en utålmodig kulturminister Trond Giske ut og stilte krav om en realistisk fremdriftsplan for prosjektet.

I sommer skrev Dagbladet at samarbeidet med Kosmorama havarerte, og at Trond Giskes bevilgning på en halv million kroner dermed måtte betales tilbake til departementet.

Vi har flere ganger prøvd å få en kommentar fra Gørild Mauseth, men hun har ikke svart på våre henvendelser. Nå har vi fått tilgang til et brev, der hun og ektemannen kommer med kraftig kritikk av sin tidligere samarbeidspartner Kosmorama.

«Vi har ikke råd til å gå videre med dere. Vi føler at ingen av de grunnleggende reglene for samarbeid ble respektert av dere,» heter det i brevet, som Mauseth og Mottola i sommer sendte til Kosmorama med kopi til Kulturdepartementet.

Sterk kritikk
Og brevet byr på flere sterke beskyldninger mot den tidligere samarbeidspartneren:

«Dere håndterte et så prestisjefullt prosjekt med manglende informasjon til oss. Ting vi ble enige om, så vel som viktige lovnader, er ikke fulgt opp. Forhandlinger ble foreslått på feil grunnlag».

Mauseth og Mottola kritiserer Kosmorama for å ha gitt informasjon til pressen, uten at dette er godkjent av dem, og de skriver videre:

«Det har vært veldig pinlig å være vitne til forvirringen dere har skapt, i forhold til viktige institusjoner som Kulturdepartmentet og andre departement, og ved involvering av en handlingens mann som statsråd Giske i deres vingling fram og tilbake».

Ikke enig
Festivalsjef Ola Lund Renolen i Kosmorama sier til Dagbladet at han ikke er enig i kritikken Mauseth og Mottola framsetter i brevet, men at han ikke ønsker å bidra til en fortsatt krangel om disse tingene.

-Jeg tror ingen er tjent med at man bråker om dette, for det bare skader prosjektet, sier Renolen.

- De tror åpenbart at vi har trukket i flere tråder enn vi har, men jeg velger ikke å ta kritikken personlig.

- Hva mener du er årsaken til at samarbeidet havarerte?

- Vi fikk jo ikke tak i penger, og man må faktisk ha penger for å begynne å få ting til å skje.

Kosmorama-sjefen sier han forstår Mauseth og Mottola.

- De har brukt masse tid og krefter på dette prosjektet, og det har vært veldig mye fram og tilbake. Vi har hele tiden hatt tro på prosjektet og ønsker dem lykke til, sier Ola Lund Renolen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling