Pinlig død

Operasaken ble utsatt på ubestemt tid seint i går kveld. 136 stortingsrepresentanter som var for å bygge en opera i Oslo, stemte hverandre til døde i siste akt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dermed sto Fremskrittspartiets 25 representanter alene igjen på scenen. De som ikke ville ha noe, vant både debatten og avstemmingen. Etterkrigstidas viktigste kultursak endte i ingen ting.

Da representantene kom ut fra salen etter avstemmingen fortsatte krangelen om hvem som hadde skylda, mens Carl I. Hagens unge drabanter i gledesrus spurte om hvem som styrer Norge?

Fra både regjeringspartiene, Høyre og Arbeiderpartiet hørtes dype sukk: Sånn er demokratiet!

Stortingets spill om operaen fulgte den oppsatte regiplanen. Ingen brøt ut av mønsteret. Regjeringspartiene og Høyre ville ikke være med på å stemme for et prinsippvedtak om å bygge en opera i Oslo, fordi de mente det var et fordekt forslag til fordel for Bjørvika-aletrnativet. Arbeiderpartiet og SV sa på sin side at regjeringspartiene og Høyre må ta hovedansvaret siden de stemte mot bygging av ny opera i Oslo.

Om dette har de kranglet i en uke, og tung prestisje gjorde at de ikke ville vike fra posisjonene. Et øyeblikk eller to i går ettermiddag så det ut som om noe kunne være på gang. Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Einar Steensnæs og Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland møttes i all velvillighet, men samtalen førte ikke til noe. Seinere ble Steensnæs og Høyres leder Jan Petersen enige om å stå sammen resten av kvelden. Frontene var som før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer