Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Pinlig kunnskapsnivå blant journalister

Stryker på grunnleggende samfunnstest.

En undersøkelse blant journalister avslører grunnleggende svakheter på helt enkle spørsmål om forhold i samfunnet.

500 journalister og 250 redaktører ble stilt ti spørsmål om generell samfunnskunnskap, og resultatene beskrives som nedslående, skriver VG.

Spørsmål om hvem som eier sykehusene, hva KS er og hvorfor spiondømte Arne Treholt måtte sitte i fengsel ble for vanskelige for mange norske mediefolk.

34 prosent av journalistene som har politikk, økonomi og samfunn som spesialområde, tror KS er en fagforening for kommuneansatte.

Over 80 prosent av mediefolkene vet ikke at USA er med i OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa).

Det tilsvarende tallet blant «vanlige folk» er 72 prosent.

Det er flest journalister i nettaviser, TV, samt de som jobber med sport og foto som tror KS er en fagforening.

- Flaut og pinlig, mener professor i sammenlignende politikk Frank Aarebrot som kommenterer undersøkelsen fra Norsk Respons.

FLAUT: Resultatene av undersøkelsen er pinlig for norske journalister, mener Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk. Arkivfoto: SCANPIX
FLAUT: Resultatene av undersøkelsen er pinlig for norske journalister, mener Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Også 800 personer uten tilknytning til mediene er stilt de samme spørsmålene, og på flere av spørsmålene får denne gruppen bedre resultater enn journalistene.

- Denne undersøkelsen bidrar ikke til at pressefolks allerede lave anseelse blir noe bedre, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til VG.

(NTB)

image: - Pinlig kunnskapsnivå blant journalister
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media