Pinlig nyhetspause

NRKs nyhetsarbeid i de tre nordligste fylkene går på sparebluss.

I går klokka 1840 fikk jeg igjen servert et amputert «Nordnytt» på NRK1, fem små minutter om dagens hendelser i det nordenfjeldske. Deretter 11 minutter «Norge i dag», etterfulgt av halvannet minutt nordnorsk nyhetsoppsummering og en værmelding som for en gangs skyld var oppmuntrende.

NRKs nyhetsarbeid i de tre nordligste fylkene går på sparebluss, resultatet er en pinlig nyhetspause på fjernsyn. Begrunnelsen er at det koster for mye å lage distriktsfjernsyn om sommeren.

Jeg skulle like å se den lokalavisredaktøren som velger avisfrie dager på den tida av året da leserne har mest fritid til disposisjon. Slikt skjer naturligvis ikke, men altså i NRK, også der nyhetssendingene dekker halve landet - Nordland, Troms og Finnmark. Da er det er en fattig trøst at NRK-fotfolket i nord får en flau smak i munnen. Det er jo de som skal slite med å bringe seerne tilbake når høsten kommer.

Menneskerett

Derimot holder radioens «Nordaførr» koken hele sommeren. I går med den vanlige blandingen av levende og flott reportasjeradio - og dørgende kjedelige pliktintervjuer når en statsråd flyr over landsdelen. I går var Siri Bjerke i Pasvik, og innslaget derfra kunne med fordel vært noen minutter kortere.

Men jeg humret over kafémøtet med Rune Lange i Tromsø. Han skal håve inn 22 millioner på tre års fotballsparking i Tyrkia, og ble testet litt på kunnskapene om sitt nye hjemland.

- Jeg vet ingenting om at Tyrkia bryter menneskerettighetene. Dessuten ligger slikt utenfor mitt område, fortalte Lange.

Jo, det var fotballmillionær man skulle utdannet seg til, i de kretser slipper man jo å ta verdens ondskap inn over seg.

Brannmenn

Radionyhetstopp nordpå i går var utdannelse av frivillige brannmenn. Det hørtes litt puslete ut, selv på en døsig sommerdag da journalistene ikke hadde andre brannbiler å løpe etter. For i går fikk vi vite at alvorlige utuktssaker mot seks menn fra ei bygd i Troms er henlagt. Bevisene holdt ikke, noe politiet burde tenkt på før de i mai måned tok på uniformer, stormet bygda og arresterte mennesker i sine hjem.

Politiskandalen fikk bred omtale i mange lokalaviser, og NRK Troms burde tatt seg tid til å utvikle saken videre. Det hadde lytterne fortjent, det virker lettvint å lese opp dagens avisingresser langt utover formiddagen.

Dessuten snappet jeg opp meldingen at Arthur Arntzen også i fjor tjente sine sedvanlige millioner. Det er knapt nok en nyhet at Arthur har til smør på skiva. Men så har da den mannen heller aldri opplevd noen nyhetstørke.